Marzena Kucia

Marzena Kucia

Doktor nauk biologicznych – absolwentka SGGW i Uniwersytetu Poczdamskiego. Beneficjentka grantu przyznawanego młodym naukowcom w ramach europejskiego projektu EARNEST (z ang.: Early Nutrition Programming). Prowadziła badania nad wpływem diety wysokobiałkowej na przebieg ciąży, laktacji i ekspresji genów u potomstwa w Research Institute for Farm Animal Biology pod Rostockiem. Pasjonatka epigenetyki i programowania żywieniowego.


Boswellia na stawy

Boswellia serrata na stawy: Na co pomaga + skutki uboczne

Boswellia serrata (czyli kadzidłowiec indyjski) to aromatyczna roślina, powszechnie stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej na stawy. Wszystko za sprawą zawartości kwasu boswelinowego – który wykazuje działanie przeciwzapalne. Co ciekawe – Boswellia serrata najlepiej działa w duecie. Najnowsze badania pokazują, że najlepsze rezultaty w łagodzeniu bólu stawów daje w połączeniu z kwasami omega-3. Co ciekawe, swoistym […]

Czytaj dalej

Jak poprawić pamięć?

Jak poprawić pamięć i koncentrację po 40. roku życia?

Problemy z pamięcią zdarzają się w każdym wieku. Kto nigdy nie zapomniał, gdzie zostawił klucze, okulary czy portfel? Jednak proces pogarszania pamięci przybiera na sile już po 40. roku życia – aby stać się naprawdę dużym problemem około siedemdziesiątki. Dobra wiadomość brzmi: neurony mogą się regenerować nawet w zaawansowanym wieku. A Ty możesz im w […]

Czytaj dalej

Kwasy-omega-3-jakie-wybrac

Kwasy Omega-3: jakie wybrać? 10 najlepszych produktów

Bogatym źródłem kwasów omega-3 są tłuste morskie ryby (takie jak łosoś, makrela i śledź) oraz oleje roślinne (olej lniany, z orzechów włoskich i rzepakowy). Jednak tylko te pierwsze stanowią bezpośrednie źródło kwasów EPA i DHA – koniecznych dla zdrowego funkcjonowania mózgu, serca i oczu. Większość produktów roślinnych zawiera tylko jedną z dobroczynnych omeg – czyli […]

Czytaj dalej

witamina-k-na-co-pomaga

Witamina K: Gdzie występuje i na co pomaga? Najważniejsze przeciwwskazania

Witamina K występuje głównie w warzywach liściastych (szpinak, jarmuż), owocach (kiwi, gruszki), olejach roślinnych (rzepakowy, sojowy) oraz w produktach fermentowanych (kiszona kapusta). Jednym z najlepszych źródeł witaminy K2 jest natto – czyli fermentowana soja o bardzo specyficznym smaku. Ta mało znana witamina jest bardzo ważna dla zdrowia Twojego układu krwionośnego. Jest jak kojący opatrunek – […]

Czytaj dalej

Kwasy omega 3,6 i 8 żródła

Kwasy omega 3, 6 i 9: jakie wybrać? [Źródła + właściwości]

Kwasy omega-3, 6 i 9 są bardzo ważne dla Twojego zdrowia – jednak jeśli chcesz uzupełnić dietę, zdecydowanie skup się na „trójkach”. Kwasy omega-9 Twoje ciało potrafi wytworzyć samodzielnie, a omega-6 znajdziesz pod dostatkiem w żywności. Złota proporcja kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 1:1 – jednak obecnie bardzo trudno osiągnąć ten cel. Dieta współczesnego człowieka […]

Czytaj dalej

Prostata usg

Prostata: gdzie jest i jak o nią dbać? Objawy przerostu + badania

Prostata to męski gruczoł (wielkości orzecha włoskiego), usytuowany dokładnie pod pęcherzem moczowym. Z drugiej strony przywiera do przedniej ściany odbytu (stąd badanie per rectum). Przez strefę przejściową prostaty przebiega cewka moczowa, dlatego przerost gruczołu utrudnia oddawanie moczu. Szacuje się, że z przerostem prostaty mierzy się nawet 30% mężczyzn po sześćdziesiątce i 80% panów po osiemdziesiątce. […]

Czytaj dalej

specjalista pokazuje na modelu szkieletu odcinek lędźwiowy

Czym jest osteoporoza? Objawy, przyczyny, leczenie [Badania]

Objawy osteoporozy to: ból kręgosłupa, utrata wzrostu, złamania kości (nadgarstków, bioder, kręgów), zgarbienie, osłabienie mięśni, postępująca utrata masy ciała. Choroba nazywana jest „cichym złodziejem kości”, bo pierwsze objawy często pozostają niezauważone. Dlatego ważne są regularne badania. W Polsce na osteoporozę choruje 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln to kobiety. Spis treści: Powiązane artykuły: Co […]

Czytaj dalej

Witamina D dla dzieci i niemowląt

Witamina D dla dzieci i niemowląt: znaczenie i zapotrzebowanie

Witamina D, zwana „witaminą słońca” jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dzieci i niemowląt. Dzięki niej możliwe jest wchłanianie wapnia, który buduje kości. Witamina D wpływa także na właściwy rozwój układu nerwowego, mięśniowego i immunologicznego. Tymczasem, jak wynika z badań, niedobór witaminy D jest w Polsce powszechny – i dotyka 90% osób z różnych grup wiekowych (w […]

Czytaj dalej

Wady postawy u dzieci

Wady postawy u dzieci. Rodzaje, przyczyny, leczenie

Najczęstsze wady postawy u dzieci to: plecy okrągłe, wklęsłe lub płaskie, skolioza i wady kończyn dolnych. Ponad 90% dzieci w wieku szkolnym ma jedną lub więcej wad postawy. Na szczęście jeśli odpowiednio szybko zareagujesz – prawie każdą da się skorygować. Pewnie w tym momencie kiwasz głową, ale jednocześnie myślisz sobie: „Ileż można dziecku mówić, żeby […]

Czytaj dalej

Najmocniejszy kolagen na stawy

Kolagen rybi: jaki wybrać? Najmocniejszy kolagen na stawy

Kolagen rybi cieszy się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród badaczy, jak i zwykłych użytkowników. Jednak czy to oznacza, że jest najmocniejszym typem kolagenu? Sprawdź, jaki kolagen jest najlepszy na stawy, a który lepiej sprawdzi się na skórę, włosy i paznokcie. Typ II kolagenu stanowi 90% chrząstki stawowej – dlatego wiele badań wskazuje, że to najmocniejszy […]

Czytaj dalej

Mężczyzna trzyma się za kolano

Ból kolana (stawu kolanowego): objawy, przyczyny i leczenie

Zdarza Ci się doświadczać bólu kolan po bieganiu, jeździe na nartach lub chodzeniu po górach? A może ból pojawia się nagle, bez wyraźnego powodu? Przyczyn może być kilka (przeciążenie, uraz, stan zapalny), jednak każdy rodzaj bólu w kolanie potrafi znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Często ulgę przyniosą Ci domowe sposoby.

Czytaj dalej

Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?

Kolagen to białko strukturalne, które buduje większość tkanek zwierzęcych i zapewnia im trwałość i elastyczność. To dzięki włóknom kolagenowym Twoja skóra jest jędrna, włosy sprężyste, a kości i chrząstki stawowe – odporne na urazy. Niestety – do czasu. Twoje ciało potrafi syntetyzować kolagen samodzielnie, jednak wraz z wiekiem produkuje go coraz mniej (około 60. roku […]

Czytaj dalej

Źródła fitosteroli w diecie

Fitosterole: czym są i w jakich produktach występują?

Fitosterole to naturalne związki chemiczne, występujące w roślinach. Badania potwierdzają, że ich regularne spożywanie, może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” – który odpowiada między innymi za zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Twoje ciało nie potrafi samodzielnie syntezować fitosteroli – są to związki wytwarzane wyłącznie przez rośliny. Najlepiej więc dostarczać je organizmowi za pomocą odpowiedniej […]

Czytaj dalej

Flaga Unii Europejskiej na tle nieba

Czym zajmuje się EFSA? Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe

EFSA to Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności. Doradza Komisji Europejskiej, Parlamentowi Europejskiemu i państwom UE w zakresie zdrowia i dobrobytu zwierząt, zdrowia i ochrony roślin, a także żywności oraz odżywiania. Między innymi: opiniuje oświadczenia zdrowotne i żywieniowe, które – po przyjęciu przez unijne instytucje – trafiają na opakowania produktów w całej wspólnocie, z suplementami diety […]

Czytaj dalej

Źródła witaminy C w diecie

Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Pełni dziewięć istotnych funkcji: likwiduje wolne rodniki, uczestniczy w produkcji kolagenu, hormonów i neuroprzekaźników, wchłanianiu żelaza, pracy odporności, budowie tkanek łącznych, regulowaniu ciśnienia krwi i dezaktywowaniu niepożądanych substancji. Zapotrzebowanie na witaminę C sięga co najmniej 80 mg dziennie, a jej niedobór – i nadmiar – […]

Czytaj dalej

Młoda uśmiechnięta kobieta formuje z dłoni serce

Omega-3 a cholesterol: jak kwas EPA dba o Twoje serce?

Kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie obniżają ryzyko związane z nadmiarem cholesterolu. Dobroczynne działanie przejawia tu głównie kwas EPA – w ilości kilku gram na dzień – zwłaszcza w połączeniu ze statynami, które blokują produkcję cholesterolu w wątrobie. Wszystko wyjaśniamy poniżej. Z tego artykułu dowiesz się: Skrót informacji znajdziesz w podsumowaniu. Czytaj także: Fitosterole: czym są i […]

Czytaj dalej

Witamina A: działanie, właściwości, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina A: 7 właściwości, działanie, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania wzroku, odporności, układu rozrodczego, namnażania i specjalizacji komórek. Jest niezbędną częścią naszej diety, składnikiem suplementów i kosmetyków, a także leków na trądzik (pod postacią izotretynoiny). Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A to od 250 do 800 μg, przy czym: jej niedobór w […]

Czytaj dalej

Dziewczynka przebrana za lekarza

Omega-3 dla dzieci. Kwas DHA w rozwoju mózgu i wzroku, źródła, zapotrzebowanie i suplementacja

Kwasy omega-3, zwłaszcza DHA i EPA, są kluczowe dla prawidłowego rozwoju dzieci. Po pierwsze: chronią i wspierają komórki naszego mózgu, neurony; po drugie: uczestniczą w pracy i regeneracji fotoreceptorów, dzięki którym widzimy światło. Źródłem omeg są zimnowodne, tłuste ryby, a wiele z nich – m.in. pstrągi i łososie – dzieci mogą jeść bez obaw. Bezpieczne są też suplementy diety, […]

Czytaj dalej

Źródła witaminy D

Witamina D: 9 funkcji, działanie, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina D, inaczej kalcyferol, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni szereg funkcji: uczestniczy m.in. w pracy neuronów, mięśni, enzymów i mineralizacji kości, a także: reguluje cykl komórkowy oraz pracę odporności. I choć wytwarzamy witaminę D w skórze, pod wpływem słońca, jej niedobór może dotyczyć aż 90% Polaków. Przyczyny? Słabe nasłonecznienie kraju i dieta pozbawiona […]

Czytaj dalej

Twarz kobiety zakryta liśćmi

Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja

Istnieje co najmniej 28 typów kolagenu: każdy z nich zbudowany jest z aminokwasów i każdy pełni w organizmie nieco inną funkcję. Kolagen typu I stanowi aż 90% tego białka w Twoim ciele. Typ II buduje chrząstkę stawową, a typ III znajduje się głównie w mięśniach i naczyniach krwionośnych. Do najlepszych źródeł kolagenu należą: anchois, żelatyna, […]

Czytaj dalej

Staw kolanowy

Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia

Gdy mówimy o regeneracji chrząstki stawowej, zwykle myślimy o chrząstce szklistej. Występuje ona w stawach przenoszących znaczne obciążenia – jak stawy kolanowe – a jej regeneracja jest możliwa poprzez zmianę trybu życia, rehabilitację, leczenie lub operację. Co więcej, odbudowie chrząstki może sprzyjać właściwa dieta, w tym: imbir, kwasy omega-3, glukozamina czy hydrolizowany kolagen typu II. […]

Czytaj dalej

Źródła kwasów omega-3

Omega-3: DHA, EPA i ALA. 6 właściwości, źródła, niedobór i suplementacja 

Omega-3 to cenne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Cenne, bowiem wspierają m.in. nasz mózg, wzrok i układ krwionośny, niezbędne, ponieważ nie potrafimy wytwarzać ich samodzielnie. Do najlepszych źródeł tych kwasów należy tłuszcz rybi i roślinny, ale równie często sięgamy po suplementy diety. I słusznie – bo warto! Tym bardziej, że FAO i WHO zalecają spożywanie […]

Czytaj dalej

Opinie naszych Klientów*Publikowane opinie zostały zebrane przez serwis www.trustpilot.com i nie podlegały weryfikacji Natural Pharmaceuticals.

Darmowa dostawa od 299 zł Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot 30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności Bezpieczne płatności

Dołącz do naszego newslettera, odbierz 20 zł na pierwsze zakupy
i śledź informacje o najnowszych produktach i promocjach!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF