Marzena Kucia

Marzena Kucia

Doktor nauk biologicznych – absolwentka SGGW i Uniwersytetu Poczdamskiego. Beneficjentka grantu przyznawanego młodym naukowcom w ramach europejskiego projektu EARNEST (z ang.: Early Nutrition Programming). Prowadziła badania nad wpływem diety wysokobiałkowej na przebieg ciąży, laktacji i ekspresji genów u potomstwa w Research Institute for Farm Animal Biology pod Rostockiem. Pasjonatka epigenetyki i programowania żywieniowego.


Źródła fitosteroli w diecie

Fitosterole: czym są i jaka jest ich rola w walce z cholesterolem?

Fitosterole to naturalne związki chemiczne, występujące w roślinach. Badania potwierdzają, że ich regularne spożywanie, może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” – który odpowiada między innymi za zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Twoje ciało nie potrafi samodzielnie syntezować fitosteroli – są to związki wytwarzane wyłącznie przez rośliny. Najlepiej więc dostarczać je organizmowi za pomocą odpowiedniej […]

Czytaj dalej

Flaga Unii Europejskiej na tle nieba

Czym zajmuje się EFSA? Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe

EFSA to Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności. Doradza Komisji Europejskiej, Parlamentowi Europejskiemu i państwom UE w zakresie zdrowia i dobrobytu zwierząt, zdrowia i ochrony roślin, a także żywności oraz odżywiania. Między innymi: opiniuje oświadczenia zdrowotne i żywieniowe, które – po przyjęciu przez unijne instytucje – trafiają na opakowania produktów w całej wspólnocie, z suplementami diety […]

Czytaj dalej

Źródła witaminy C w diecie

Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Pełni dziewięć istotnych funkcji: likwiduje wolne rodniki, uczestniczy w produkcji kolagenu, hormonów i neuroprzekaźników, wchłanianiu żelaza, pracy odporności, budowie tkanek łącznych, regulowaniu ciśnienia krwi i dezaktywowaniu niepożądanych substancji. Zapotrzebowanie na witaminę C sięga co najmniej 80 mg dziennie, a jej niedobór – i nadmiar – […]

Czytaj dalej

Wpływ omega-3 na cholesterol

Omega-3 a cholesterol: jak kwas EPA dba o Twoje serce?

Kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie obniżają ryzyko związane z nadmiarem cholesterolu. Dobroczynne działanie przejawia tu głównie kwas EPA – w ilości kilku gram na dzień – zwłaszcza w połączeniu ze statynami, które blokują produkcję cholesterolu w wątrobie. Wszystko wyjaśniamy poniżej. Z tego artykułu dowiesz się: Czym są kwasy omega-3, EPA i DHA Dlaczego nadmiar tłuszczu we […]

Czytaj dalej

Witamina A: działanie, właściwości, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina A: 7 właściwości, działanie, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania wzroku, odporności, układu rozrodczego, namnażania i specjalizacji komórek. Jest niezbędną częścią naszej diety, składnikiem suplementów i kosmetyków, a także leków na trądzik (pod postacią izotretynoiny). Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A to od 250 do 800 μg, przy czym: jej niedobór w […]

Czytaj dalej

Dziewczynka przebrana za lekarza

Omega-3 dla dzieci. Kwas DHA w rozwoju mózgu i wzroku, źródła, zapotrzebowanie i suplementacja

Kwasy omega-3, zwłaszcza DHA i EPA, są kluczowe dla prawidłowego rozwoju dzieci. Po pierwsze: chronią i wspierają komórki naszego mózgu, neurony; po drugie: uczestniczą w pracy i regeneracji fotoreceptorów, dzięki którym widzimy światło. Źródłem omeg są zimnowodne, tłuste ryby, a wiele z nich – m.in. pstrągi i łososie – dzieci mogą jeść bez obaw. Bezpieczne są też suplementy diety, […]

Czytaj dalej

Źródła witaminy D

Witamina D: 9 funkcji, działanie, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina D, inaczej kalcyferol, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni szereg funkcji: uczestniczy m.in. w pracy neuronów, mięśni, enzymów i mineralizacji kości, a także: reguluje cykl komórkowy oraz pracę odporności. I choć wytwarzamy witaminę D w skórze, pod wpływem słońca, jej niedobór może dotyczyć aż 90% Polaków. Przyczyny? Słabe nasłonecznienie kraju i dieta pozbawiona […]

Czytaj dalej

Twarz kobiety zakryta liśćmi

Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja

Istnieje co najmniej 28 typów kolagenu: każdy z nich zbudowany jest z aminokwasów i każdy pełni w naszym organizmie nieco inną funkcję. Kolagen typu I znajdziemy np. w kościach, typ II występuje w chrząstce stawowej, a typ III – głównie w mięśniach i naczyniach krwionośnych. Do ich źródeł należą anchois, żelatyna, kurczak oraz… suplementy diety, […]

Czytaj dalej

Staw kolanowy

Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia

Gdy mówimy o regeneracji chrząstki stawowej, zwykle myślimy o chrząstce szklistej. Występuje ona w stawach przenoszących znaczne obciążenia – jak stawy kolanowe – a jej regeneracja jest możliwa poprzez zmianę trybu życia, rehabilitację, leczenie lub operację. Co więcej, odbudowie chrząstki może sprzyjać właściwa dieta, w tym: imbir, kwasy omega-3, glukozamina czy hydrolizowany kolagen typu II. […]

Czytaj dalej

Źródła kwasów omega-3

Omega-3: DHA, EPA i ALA. 6 właściwości, źródła, niedobór i suplementacja 

Omega-3 to cenne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Cenne, bowiem wspierają m.in. nasz mózg, wzrok i układ krwionośny, niezbędne, ponieważ nie potrafimy wytwarzać ich samodzielnie. Do najlepszych źródeł tych kwasów należy tłuszcz rybi i roślinny, ale równie często sięgamy po suplementy diety. I słusznie – bo warto! Tym bardziej, że FAO i WHO zalecają spożywanie […]

Czytaj dalej

Darmowa dostawa od 299 zł Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot 30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności Bezpieczne płatności

Dołącz do naszego newslettera, odbierz 20 zł na pierwsze zakupy
i śledź informacje o najnowszych produktach i promocjach!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji