Ból kolana (stawu kolanowego): objawy, przyczyny i leczenie

Ból kolana (stawu kolanowego): objawy, przyczyny i leczenie

Zdarza Ci się doświadczać bólu kolan po bieganiu, jeździe na nartach lub chodzeniu po górach? A może ból pojawia się nagle, bez wyraźnego powodu? Przyczyn może być kilka (przeciążenie, uraz, stan zapalny), jednak każdy rodzaj bólu w kolanie potrafi znacznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Często ulgę przyniosą Ci domowe sposoby.

Czytaj dalej

Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?

Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?

Kolagen to białko strukturalne, które buduje większość tkanek zwierzęcych i zapewnia im trwałość i elastyczność. To dzięki włóknom kolagenowym Twoja skóra jest jędrna, włosy sprężyste, a kości i chrząstki stawowe – odporne na urazy. Niestety – do czasu. Twoje ciało potrafi syntetyzować kolagen samodzielnie, jednak wraz z wiekiem produkuje go coraz mniej (około 60. roku […]

Czytaj dalej

Fitosterole: czym są i jaka jest ich rola w walce z cholesterolem?

Fitosterole: czym są i jaka jest ich rola w walce z cholesterolem?

Fitosterole to naturalne związki chemiczne, występujące w roślinach. Badania potwierdzają, że ich regularne spożywanie, może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” – który odpowiada między innymi za zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Twoje ciało nie potrafi samodzielnie syntezować fitosteroli – są to związki wytwarzane wyłącznie przez rośliny. Najlepiej więc dostarczać je organizmowi za pomocą odpowiedniej […]

Czytaj dalej

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) – jakie funkcje pełnią? Wpływ na zdrowie, funkcje i źródła

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) – jakie funkcje pełnią? Wpływ na zdrowie, funkcje i źródła

Kwasy tłuszczowe to grupa lipidów, zarówno syntezowanych przez ciało, jak i spożywanych przez nas w diecie. Jej członków dzielimy zwykle na trzy podgrupy, zależnie od tego czy i ile podwójnych wiązań atomowych zawierają. Mianowicie: kwasy nasycone (SFA – żadnych wiązań podwójnych), jednonienasycone (MUFA – jedno wiązanie) oraz wielonienasycone (PUFA – co najmniej dwa). Są źródłem […]

Czytaj dalej

Czym zajmuje się EFSA? Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe

Czym zajmuje się EFSA? Oświadczenia zdrowotne i żywieniowe

EFSA to Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności. Doradza Komisji Europejskiej, Parlamentowi Europejskiemu i państwom UE w zakresie zdrowia i dobrobytu zwierząt, zdrowia i ochrony roślin, a także żywności oraz odżywiania. Między innymi: opiniuje oświadczenia zdrowotne i żywieniowe, które – po przyjęciu przez unijne instytucje – trafiają na opakowania produktów w całej wspólnocie, z suplementami diety […]

Czytaj dalej

12 źródeł wapnia w diecie – od alg po mleko, zapotrzebowanie i suplementacja

12 źródeł wapnia w diecie – od alg po mleko, zapotrzebowanie i suplementacja

Nasze zapotrzebowanie na wapń waha się między 200 a 1 300 mg dziennie, zależnie – między innymi – od wieku i płci. To niewiele, zważywszy, że w ciele znajduje się około kilograma(!) wapnia na raz. Do jego najlepszych źródeł należą rośliny: algi, nasiona chia, owoce i warzywa; nabiał: mleko, sery, twaróg czy jogurty; a także… suplementy. […]

Czytaj dalej

Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Pełni dziewięć istotnych funkcji: likwiduje wolne rodniki, uczestniczy w produkcji kolagenu, hormonów i neuroprzekaźników, wchłanianiu żelaza, pracy odporności, budowie tkanek łącznych, regulowaniu ciśnienia krwi i dezaktywowaniu niepożądanych substancji. Zapotrzebowanie na witaminę C sięga co najmniej 80 mg dziennie, a jej niedobór – i nadmiar – […]

Czytaj dalej

Omega-3 a cholesterol: jak kwas EPA dba o Twoje serce?

Omega-3 a cholesterol: jak kwas EPA dba o Twoje serce?

Kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie obniżają ryzyko związane z nadmiarem cholesterolu. Dobroczynne działanie przejawia tu głównie kwas EPA – w ilości kilku gram na dzień – zwłaszcza w połączeniu ze statynami, które blokują produkcję cholesterolu w wątrobie. Wszystko wyjaśniamy poniżej. Z tego artykułu dowiesz się: Czym są kwasy omega-3, EPA i DHA Dlaczego nadmiar tłuszczu we […]

Czytaj dalej

Glukomannan: właściwości i działanie. Jak wspiera utratę wagi?

Glukomannan: właściwości i działanie. Jak wspiera utratę wagi?

Glukomannan to błonnik rozpuszczalny w wodzie, otrzymywany z korzenia azjatyckiej rośliny, konjacu – po polsku dziwidła. Jest cennym prebiotykiem, wchodzącym m.in. w skład dietetycznego ryżu, makaronu shirataki czy suplementów na odchudzanie. I rzeczywiście: według badań, glukomannan wspomaga utratę wagi! Obniża także poziom tłuszczu we krwi i poprawia kondycję naszej skóry. Z tego artykułu dowiesz się: […]

Czytaj dalej

Rola wapnia w organizmie: poznaj 8 najważniejszych funkcji!

Rola wapnia w organizmie: poznaj 8 najważniejszych funkcji!

Wapń to najczęściej występujący minerał w naszym organizmie. Pełni rolę budulca dla kości i zębów, uczestniczy w pracy mięśni, serca, neuronów, odporności i regulowaniu ciśnienia tętniczego, a także: steruje cyklem życia komórek i może wywoływać ich planową śmierci (apoptozę). A to tylko jego najważniejsze funkcje! Z tego artykułu dowiesz się: Skrót informacji znajdziesz w podsumowaniu. […]

Czytaj dalej

1 / 2 »
Darmowa dostawa od 299 zł Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot 30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności Bezpieczne płatności

Dołącz do naszego newslettera, odbierz 20 zł na pierwsze zakupy
i śledź informacje o najnowszych produktach i promocjach!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji