Glukomannan: właściwości i działanie. Jak wspiera utratę wagi?

Glukomannan: właściwości i działanie. Jak wspiera utratę wagi?

Glukomannan to błonnik rozpuszczalny w wodzie, otrzymywany z korzenia azjatyckiej rośliny, konjacu – po polsku dziwidła. Jest cennym prebiotykiem, wchodzącym m.in. w skład dietetycznego ryżu, makaronu shirataki czy suplementów na odchudzanie. I rzeczywiście: według badań, glukomannan wspomaga utratę wagi! Obniża także poziom tłuszczu we krwi i poprawia kondycję naszej skóry. Z tego artykułu dowiesz się: […]

Czytaj dalej

Omega-3 w rozwoju dzieci. Znaczenie dla mózgu, oczu, źródła i suplementacja

Omega-3 w rozwoju dzieci. Znaczenie dla mózgu, oczu, źródła i suplementacja

Omega-3 są kluczowe w rozwoju dziecka: wspierają i chronią nasze neurony, odpowiadając za nawet 12% masy mózgu, a także warunkują prawidłową pracę wzroku. Ich źródłem są zimnowodne, tłuste ryby, których obawia się część rodziców – niepotrzebnie! Dzieci mogą bowiem bezpiecznie jeść pstrągi, makrele, łososie czy sardynki, sięgając po suplementy diety z kwasami DHA jedynie dodatkowo. […]

Czytaj dalej

Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja

Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja

Istnieje co najmniej 28 typów kolagenu: każdy z nich zbudowany jest z aminokwasów i każdy pełni w naszym organizmie nieco inną funkcję. Kolagen typu I znajdziemy np. w kościach, typ II występuje w chrząstce stawowej, a typ III – głównie w mięśniach i naczyniach krwionośnych. Do ich źródeł należą anchois, żelatyna, kurczak oraz… suplementy diety, […]

Czytaj dalej

Omega-3: DHA, EPA i ALA. 6 właściwości, źródła, niedobór i suplementacja 

Omega-3: DHA, EPA i ALA. 6 właściwości, źródła, niedobór i suplementacja 

Omega-3 to cenne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Cenne, bowiem wspierają m.in. nasz mózg, wzrok i układ krwionośny, niezbędne, ponieważ nie potrafimy wytwarzać ich samodzielnie. Do najlepszych źródeł tych kwasów należy tłuszcz rybi i roślinny, ale równie często sięgamy po suplementy diety. I słusznie – bo warto! Tym bardziej, że FAO i WHO zalecają spożywanie […]

Czytaj dalej

Rola wapnia w organizmie: poznaj 8 najważniejszych funkcji!

Rola wapnia w organizmie: poznaj 8 najważniejszych funkcji!

Przyjęło się, że wapń odpowiada za zdrowie kości, ewentualnie zębów, tymczasem minerał ten pełni w organizmie co najmniej osiem ról! Uczestniczy bowiem w: komunikacji między neuronami, krzepnięciu krwi, regulowaniu ciśnienia tętniczego, pracy serca, odporności i mięśni, a także cyklu komórkowym i apoptozie komórek. Z tego artykułu dowiesz się: Czym jest wapń Jakie role wapń pełni […]

Czytaj dalej

Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie. Pełni dziewięć istotnych funkcji: likwiduje wolne rodniki, uczestniczy w produkcji kolagenu, hormonów i neuroprzekaźników, wchłanianiu żelaza, pracy odporności, budowie tkanek łącznych, regulowaniu ciśnienia krwi i dezaktywowaniu niepożądanych substancji. Zapotrzebowanie na witaminę C sięga co najmniej 80 mg dziennie, a jej niedobór – i nadmiar – […]

Czytaj dalej

Omega-3 a cholesterol: jak kwas EPA dba o Twoje serce?

Omega-3 a cholesterol: jak kwas EPA dba o Twoje serce?

Kwasy tłuszczowe omega-3 znacznie obniżają ryzyko związane z nadmiarem cholesterolu. Dobroczynne działanie przejawia tu głównie kwas EPA – w ilości kilku gram na dzień – zwłaszcza w połączeniu ze statynami, które blokują produkcję cholesterolu w wątrobie. Wszystko wyjaśniamy poniżej. Z tego artykułu dowiesz się: Czym są kwasy omega-3, EPA i DHA Dlaczego nadmiar tłuszczu we […]

Czytaj dalej

Witamina A: 7 właściwości, działanie, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina A: 7 właściwości, działanie, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania wzroku, odporności, układu rozrodczego, namnażania i specjalizacji komórek. Jest niezbędną częścią naszej diety, składnikiem suplementów i kosmetyków, a także leków na trądzik (pod postacią izotretynoiny). Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A to od 250 do 800 μg, przy czym: jej niedobór w […]

Czytaj dalej

Witamina D: 9 funkcji, działanie, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina D: 9 funkcji, działanie, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina D, inaczej kalcyferol, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni szereg funkcji: uczestniczy m.in. w pracy neuronów, mięśni, enzymów i mineralizacji kości, a także: reguluje cykl komórkowy oraz pracę odporności. I choć wytwarzamy witaminę D w skórze, pod wpływem słońca, jej niedobór może dotyczyć aż 90% Polaków. Przyczyny? Słabe nasłonecznienie kraju i dieta pozbawiona […]

Czytaj dalej

Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia

Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia

Gdy mówimy o regeneracji chrząstki stawowej, zwykle myślimy o chrząstce szklistej. Występuje ona w stawach przenoszących znaczne obciążenia – jak stawy kolanowe – a jej regeneracja jest możliwa poprzez zmianę trybu życia, rehabilitację, leczenie lub operację. Co więcej, odbudowie chrząstki może sprzyjać właściwa dieta, w tym: imbir, kwasy omega-3, glukozamina czy hydrolizowany kolagen typu II. […]

Czytaj dalej

1 / 1
Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności

Dołącz do naszego newslettera, odbierz 20 zł na pierwsze zakupy
i śledź informacje o najnowszych produktach i promocjach!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji