Witamina A: 7 właściwości, działanie, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina A: 7 właściwości, działanie, źródła, niedobór i suplementacja

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania wzroku, odporności, układu rozrodczego, namnażania i specjalizacji komórek. Jest niezbędną częścią naszej diety, składnikiem suplementów i kosmetyków, a także leków na trądzik (pod postacią izotretynoiny). Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A to od 250 do 800 μg, przy czym: jej niedobór w […]

Czytaj dalej

Omega-3 dla dzieci. Kwas DHA w rozwoju mózgu i wzroku, źródła, zapotrzebowanie i suplementacja

Omega-3 dla dzieci. Kwas DHA w rozwoju mózgu i wzroku, źródła, zapotrzebowanie i suplementacja

Kwasy omega-3, zwłaszcza DHA i EPA, są kluczowe dla prawidłowego rozwoju dzieci. Po pierwsze: chronią i wspierają komórki naszego mózgu, neurony; po drugie: uczestniczą w pracy i regeneracji fotoreceptorów, dzięki którym widzimy światło. Źródłem omeg są zimnowodne, tłuste ryby, a wiele z nich – m.in. pstrągi i łososie – dzieci mogą jeść bez obaw. Bezpieczne są też suplementy diety, […]

Czytaj dalej

Witamina D: 9 funkcji, działanie, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina D: 9 funkcji, działanie, źródła, niedobór, nadmiar i suplementacja

Witamina D, inaczej kalcyferol, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni szereg funkcji: uczestniczy m.in. w pracy neuronów, mięśni, enzymów i mineralizacji kości, a także: reguluje cykl komórkowy oraz pracę odporności. I choć wytwarzamy witaminę D w skórze, pod wpływem słońca, jej niedobór może dotyczyć aż 90% Polaków. Przyczyny? Słabe nasłonecznienie kraju i dieta pozbawiona […]

Czytaj dalej

Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja

Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja

Istnieje co najmniej 28 typów kolagenu: każdy z nich zbudowany jest z aminokwasów i każdy pełni w naszym organizmie nieco inną funkcję. Kolagen typu I znajdziemy np. w kościach, typ II występuje w chrząstce stawowej, a typ III – głównie w mięśniach i naczyniach krwionośnych. Do ich źródeł należą anchois, żelatyna, kurczak oraz… suplementy diety, […]

Czytaj dalej

Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia

Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia

Gdy mówimy o regeneracji chrząstki stawowej, zwykle myślimy o chrząstce szklistej. Występuje ona w stawach przenoszących znaczne obciążenia – jak stawy kolanowe – a jej regeneracja jest możliwa poprzez zmianę trybu życia, rehabilitację, leczenie lub operację. Co więcej, odbudowie chrząstki może sprzyjać właściwa dieta, w tym: imbir, kwasy omega-3, glukozamina czy hydrolizowany kolagen typu II. […]

Czytaj dalej

Omega-3: DHA, EPA i ALA. 6 właściwości, źródła, niedobór i suplementacja 

Omega-3: DHA, EPA i ALA. 6 właściwości, źródła, niedobór i suplementacja 

Omega-3 to cenne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Cenne, bowiem wspierają m.in. nasz mózg, wzrok i układ krwionośny, niezbędne, ponieważ nie potrafimy wytwarzać ich samodzielnie. Do najlepszych źródeł tych kwasów należy tłuszcz rybi i roślinny, ale równie często sięgamy po suplementy diety. I słusznie – bo warto! Tym bardziej, że FAO i WHO zalecają spożywanie […]

Czytaj dalej

« 2 / 2
Darmowa dostawa od 299 zł Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot 30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności Bezpieczne płatności

Dołącz do naszego newslettera, odbierz 20 zł na pierwsze zakupy
i śledź informacje o najnowszych produktach i promocjach!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji