Odbierz DARMOWY pakiet na odporność! Dla wszystkich zamówień powyżej 300 zł.

Jak wzmocnić układ immunologiczny u dorosłych? 5 filarów

Opublikowano: 02.2024
Odsłony: 8900

🛒 Sprawdź w sklepie: Suplement diety na odporność

Aby układ immunologiczny działał prawidłowo, warto zadbać o dobrostan całego organizmu. Do codziennej rutyny wprowadź przynajmniej 15 minut ćwiczeń, do każdego posiłku dorzuć warzywo. Śpij 7-9 godzin. Ważne dla odporności są też witaminy: C i D, a także minerały: cynk, selen i żelazo.

Proponujemy pięć filarów, które pomogą wzmocnić Twoją odporność. Nasza rada? Wprowadzaj do swojej codziennej rutyny zdrowotnej jeden z nich co tydzień. Efekty zauważysz już tej zimy.

Wzmocnienie odporności u dorosłych

Spis treści:

Może Cię zainteresować:

ImuBerin baner herbatka ImuBerin baner herbatka

Czym jest układ immunologiczny?

Układ immunologiczny (inaczej odpornościowy) to złożona sieć komórek, tkanek i narządów chroniących organizm przed chorobami. Składa się z ponad 1 biliona limfocytów, które identyfikują i niszczą patogeny, takie jak wirusy i bakterie. Działa jak tarcza, codziennie odpierając tysiące zagrożeń.

Istnieją dwa typy odporności:

  • Odporność wrodzona – to Twoja pierwsza linia obrony. Szybka, ale bardzo ogólna. To skóra, błony śluzowe i komórki żerne. Te ostatnie można porównać do mikroskopijnych odkurzaczy, które pochłaniają i niszczą obce cząstki (bakterie, wirusy, a nawet martwe komórki Twojego organizmu).  
  • Odporność nabyta – druga linia obrony, która rozwija się przez całe Twoje życie. Krok po kroku uczy się, jak pokonywać konkretne zagrożenia.
Marzena Kucia, doktor nauk biologicznych
Nasza druga linia obrony jest jak zespół superbohaterów do zadań specjalnych. Są to limfocyty T i B, które potrafią „zapamiętywać” wrogów (np. wirusy). Razem tworzą obronę, która uczy się i staje się silniejsza przy każdym ataku wirusów, bakterii i grzybów.
Marzena Kucia, doktor nauk biologicznych

Sprawdź także: Kwasy Omega-3: Jakie wybrać? Najlepsze produkty z omegami

Jak wzmocnć układ immunologiczny u dorosłych?

Wzmocnienie układu odpornościowego u osób dorosłych to raczej maraton, niż sprint. Nie wystarczy połknąć jednej magicznej tabletki – jak mówią reklamy. Wzmocnienie odporności to raczej codzienna rutyna zdrowia – która pomoże wesprzeć cały Twój organizm!

Jak wzmocnić odporność? 5 filarów

Dojrzała para jedzie na rowerach
Regularne przejażdżki na rowerze to lepsze wsparcie dla odporności, niż niejeden suplement.

Wprowadzenie zdrowych nawyków do codziennego życia, może mieć zbawienny wpływ na Twoją odporność. Kluczem jest regularność. Często wystarczy niewielka zmiana, aby znacznie poprawić Twoje samopoczucie!

1. Jedz kolorowo

Obiło Ci się kiedyś o uszy słowo flawonoidy? To barwniki, które nadają owocom i warzywom piękne barwy. Są ważne dla odporności, ponieważ zawierają antyoksydanty, które minimalizują szkodliwy wpływ wolnych rodników na Twoje komórki. Ale to nie jedyne barwniki, które mogą wzmacniać Twoją odporność!

Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Flawonoidy to naturalne barwniki znajdujące się w owocach i warzywach. To one sprawiają, że cytrusy mają żółty kolor, a jagody fioletowy. Badania pokazują, że flawonoidy mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, działając przeciw alergiom, wirusom i stanom zapalnym.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Beta karoten, który nadaje owocom i warzywom pomarańczową barwę, świetnie działa na skórę (pij sok z marchewki). Likopen to czerwony barwnik, który ma silne właściwości antyoksydacyjne. Znajdziesz go w pomidorach. Luteina to zielony barwnik, który walczy ze stresem oksydacyjnym.

A to dopiero początek. Skomponuj tęczę na swoim talerzu i ciesz się odpornością przez cały rok!

Czytaj też: Co jeść, żeby schudnąć: lista produktów. Dieta bez wyrzeczeń!

2. Zadbaj o zdrowy sen

To niby truizm powtarzany przez każdy poradnik, jednak co prawda, to prawda. Sen wpływa na Twój organizm na wielu poziomach. Jest ważny dla zdrowej wagi ciała, konieczny do utrzymania równowagi emocjonalnej i mocnej odporności.

Dlatego już dziś zadbaj o najwyższą jakość swojego snu. Jak to zrobić?

  • Utrzymuj regularne godziny snu – najlepiej między godzinami 22.00/23.00 a 06.00/07.00
  • Stwórz rutynę relaksacyjną przed snem – czytanie książki, ciepła kąpiel, medytacja lub ćwiczenia relaksacyjne. Cokolwiek działa na Ciebie.
  • Zadbaj o odpowiednie warunki w sypialni – komfortowa, cicha, ciemna i chłodna sypialnia może znacznie przyczynić się do lepszego snu.
  • Ogranicz ekspozycję na niebieskie światło – przynajmniej godzinę przed snem wyłącz komputer i telewizor i przestań scrollować Facebooka.
  • Ogranicz kofeinę i ciężkie posiłki – najlepiej nie pij kawy po godzinie 16.00, a ostatni (lekki) posiłek jedz 2/3 godziny przed snem.

3. Ćwicz codziennie przez 15 minut

Regularne ćwiczenia poprawiają krążenie krwi, co ułatwia sprawne przemieszczanie komórkom odpornościowym i może przyspieszyć reakcję immunologiczną. Co więcej, ćwiczenia mogą przyczyniać się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.

Pamiętaj jednak, że dbanie o mocną odporność bardziej przypomina maraton niż sprint. Dlatego lepiej ćwiczyć codziennie przez 15 minut, niż raz w tygodniu zafundować sobie wycieńczający trening. Nawet łagodne formy aktywności fizycznej mogą wspierać odporność przez redukcję stresu, który odporność osłabia.

Wybierz formę aktywności najlepszą dla Ciebie:

  • Szybki spacer,
  • Jogging,
  • Jazda na rowerze,
  • Nordic walking,
  • Joga,
  • Pilates,
  • Pływanie,
  • Taniec,
  • Ćwiczenia aerobowe,
  • Trening siłowy.

4. Unikaj stresu

Oczywiście łatwiej powiedzieć, niż zrobić. Jednak warto podjąć ten trud, ponieważ przewlekły stres osłabia odporność na wielu poziomach:

  • Może zmniejszać produkcję limfocytów – i osłabić w ten sposób drugą linię obrony Twojego organizmu.
  • Podwyższa poziom kortyzolu – zwanego hormonem stresu. To z kolei może zmniejszyć produkcję cytokin, potrzebnych do zdrowej reakcji immunologicznej.
  • Źle wpływa na skórę – która jest pierwszą barierą ochronną Twojego organizmu. Może też spowalniać gojenie się ran.
  • Może zwiększać profil zapalny organizmu – co z kolei prowadzi do osłabienia układu odpornościowego.

5. Dbaj o jelita

Ta rada może Cię zaskoczyć, ale jest jak najbardziej prawdziwa. Dbanie o zdrowie jelit jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania odporności, ponieważ około 70-80% komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym. Jelita służą nie tylko trawieniu pokarmów – są też bardzo ważnym centrum regulacji odporności.

Żeby zadbać o jelita, warto dbać o mikrobiom – czyli dobroczynne bakterie, które w nich mieszkają. W tym celu wprowadź do diety:

  • Produkty pełnoziarniste (brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste).
  • Produkty fermentowane (jogurty, kefir, kiszona kapusta, kimchi).
  • Rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca).
  • Czosnek i cebulę (naturalne źródła prebiotyków).
  • Wodę (odpowiednie nawodnienie wspomaga trawienie).

Witaminy na odporność

Aby wzmocnić odporność, warto spożywać co najmniej 400g warzyw i owoców dziennie, z przewagą warzyw. Kluczowe składniki to witaminy C, D, A, E oraz cynk, selen i żelazo. Suplementacja witaminy D w okresie jesienno-zimowym (2000 j.m. dziennie) również jest zalecana.

Soczyste pomarańcze i cytryny
Owoce cytrusowe to doskonałe źródło witaminy C.

Witamina C

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami, wspiera odporność wrodzoną, zwiększając produkcję komórek obronnych oraz jest kluczowa dla prawidłowej syntezy kolagenu. Badania potwierdzają, że wzmacnia funkcje odpornościowe, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.

Ponieważ organizm nie produkuje ani nie przechowuje witaminy C, ważne jest regularne spożywanie produktów bogatych w tę witaminę. Najlepsze źródła to czerwona papryka, pomarańcze, czarny bez, kiwi, maliny, jagody, zielona papryka, brokuły, truskawki i brukselka.

Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Krojenie i gotowanie może zmniejszyć zawartość witaminy C w produktach nawet o połowę. Najlepszym sposobem na zachowanie dużej ilości tej cennej witaminy w warzywach i owocach jest gotowanie na parze lub jedzenie ich na surowo.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Czytaj także: Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?

Witamina D

Witamina D, zwana „witaminą słońca”, jest kluczowa dla układu odpornościowego, wzmacniając białe krwinki i redukując stan zapalny. Latem skóra wytwarza ją pod wpływem słońca, ale jesienią i zimą, gdy promieniowanie jest zbyt słabe, zaleca się jej suplementację.

Witamina D wspiera odporność, zmniejszając ryzyko infekcji dróg oddechowych, co potwierdzają badania. Jej naturalne źródła to m.in. tłuste ryby morskie, olej z wątroby dorsza i żółtka jaj, jednak zaspokojenie zapotrzebowania dietą jest trudne, dlatego suplementacja jest wskazana.

Może Cię zainteresować: Witamina D dla dzieci i niemowląt: znaczenie i zapotrzebowanie

Witamina E

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera układ odpornościowy. Pomaga organizmowi zwalczać infekcje i utrzymując właściwy poziom limfocytów T. Może również zmniejszać ryzyko infekcji, szczególnie u osób starszych, dlatego warto wprowadzić ją do diety.

Najlepsze źródła witaminy E to m.in. olej z kiełków pszenicy, nasiona słonecznika, szpinak, brokuły, kiwi i mango. Ponieważ witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, warto spożywać ją z dodatkiem zdrowych olejów.

Witaminy A, B, K

  • Witamina A – wspiera zdrowie skóry i błon śluzowych, które są pierwszą linią obrony Twojego organizmu przed zarazkami.
  • Witamina B6 – wspiera reakcje immunologiczne, pomagając w produkcji przeciwciał.
  • Witamina B9 (kwas foliowy) – odgrywa ważną rolę w procesie tworzenia nowych komórek, w tym komórek odpornościowych.
  • Witamina K – odgrywa rolę w procesie odpowiedzi immunologicznej i procesie gojenia ran.

Więcej o witaminie K dowiedz się z artykułu: Witamina K: Gdzie występuje i na co pomaga? Najważniejsze przeciwwskazania.

Cynk

Cynk, nazywany „strażnikiem odporności”, ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspierając wszystkie komórki układu odpornościowego. Niedobory cynku mogą dotyczyć nawet 30% osób starszych, dlatego warto włączyć go do diety.

Najlepsze źródła cynku to ostrygi, wołowina, nasiona dyni, krewetki, ser Cheddar oraz soczewica. Można również uzupełniać cynk suplementami diety.

Selen

Orzechy brazylijskie na odporność
Orzechy brazylijskie to jedno z najlepszych znanych źródeł selenu.

Selen ma podwójne znaczenie dla odporności. Z jednej strony aktywuje układ odpornościowy w obliczu zagrożenia. Z drugiej – pełni funkcje regulacyjne i informuje układ odpornościowy, że czas wcisnąć hamulce. Dzięki temu może ochronić go przed zbytnim obciążeniem i zapobiec przewlekłym stanom zapalnym.

Najlepsze źródła selenu to orzechy brazylijskie (nawet 500 µg w porcji!), tuńczyk, halibut, chude mięso, jajka, soczewica, twaróg, brązowy ryż oraz nabiał, takie jak mleko i jogurt.

Sprawdź: Cynk i selen na odporność w kapsułkach

ImuBerin® – Naturalne wsparcie odporności

Zapas na miesiąc

-50%
imuberin

99,90 zł

Najniższa cena z okresu 30 dni przed promocją: 99,90 zł

Zapas na rok

-50%
imuberin

599,40 zł 1198,80 zł -50%

Najniższa cena z okresu 30 dni przed promocją: 1198,80 zł

Co na odporność? Domowe sposoby

Zioła, suszone owoce i przyprawy od dawna były stosowane przez nasze babcie na wzmocnienie odporności. Okazuje się, że babcie miały rację! Współczesne badania potwierdzają, że część stosowanych przez nie specyfików wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Czarny bez

Czarny bez to prawdziwa skarbnica składników wspierających odporność. Owoce są bogate w witaminę C, niezbędną dla układu odpornościowego. Babcine napary z kwiatów czarnego bzu również korzystnie wpływają na zdrowie, dzięki zawartości flawonoidów.

Owoce czarnego bzu zawierają aż 10 razy więcej flawonoidów niż jagody, co czyni je silnym przeciwutleniaczem. Antocyjany, nadające owocom ciemnofioletowy kolor, mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dodatkowo wspierając organizm w walce z infekcjami.

Może Cię zainteresować: Suplement diety na odporność z wyciągiem z czarnego bzu

UWAGA: Surowe i niedojrzałe jagody czarnego bzu mogą powodować nudności, wymioty i biegunkę. Przed spożyciem trzeba poddać je obróbce termicznej.

Imbir

Napar z imbiru na odporność
Napar z imbiru rozgrzewa w chłodniejsze dni i wspiera odporność.

Imbir zawiera gingerole, które mają działanie przeciwzapalne i mogą wspomagać walkę z niektórymi bakteriami. Regularne spożywanie imbiru może wspierać odporność, a jego rozgrzewające właściwości poprawiają krążenie, dodatkowo wzmacniając układ odpornościowy.

Imbir można spożywać w formie świeżego korzenia lub sproszkowanej przyprawy. Świetnie sprawdzi się w herbacie, sokach czy zimowych potrawach, a połączenie go z czosnkiem potęguje jego prozdrowotne działanie.

Borówka czarna (jagoda)

Jagody wspierają odporność dzięki antocyjanom, które są silnymi przeciwutleniaczami i mają działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowo jagody są cennym źródłem witaminy C, kwarcetyny i katechin, które są ważne dla zdrowia i odporności.

Najlepiej cieszyć się ich smakiem na surowo – w ten sposób zachowasz cenną witaminę C. Możesz dosać świeże jagody do smoothies i deserów. Jagody nadają się także do mrożenia lub przetworzenia na dżemy, soki czy konfitury, zachowując wartości odżywcze na zimę.

Sprawdź: Suplement diety z 4 owocami leśnymi na odporność

Suplementy na odporność – jak wybrać najlepsze dla siebie?

Witaminy na odporność
Postaw na suplementy o naturalnym składzie i potwierdzonej jakości.  

Pamiętaj, że suplementy diety to jedynie uzupełnieni zdrowej, zbilansowanej diety – nie jej zamiennik. Jeśli chcesz dodatkowo wesprzeć swoje zdrowie, ważne aby wybrać suplement najwyższej jakości. Na co warto zwrócić uwagę przed zakupem?

Naturalny skład

Postaw na suplement, który dostarcza ważnych dla odporności witamin i minerałów (witaminy C, D, E, B6, B12, a także cynk i selen), pochodzących z naturalnych źródeł. Idealnie, gdyby produkt zawierał również wysokiej jakości, skoncentrowane ekstrakty roślinne (z owoców i ziół). Ważne, aby unikać suplementów z niepotrzebnymi dodatkami, takimi jak sztuczne barwniki, konserwanty czy dodatki słodzące.

Wysoka przyswajalność

Wybieraj suplementy, które zawierają witaminy i minerały w formie najlepiej przyswajalnej dla organizmu. Przykładowo: witaminę D w postaci D3 (cholekalcyferol) czy cynk w postaci pikolinianu czy cytrynianu.

Potwierdzona jakość

Szukaj produktów z certyfikatami, które potwierdzają jakość produktu (np. czystość składników oraz bezpieczeństwo produkcji). Przykładowo: certyfikaty GMP (Good Manufacturing Practice) lub inne znaki jakości.

Wybierając suplementy kieruj się zasadą: „mniej znaczy więcej”. Lepiej zaopatrzyć się w produkt, który zawiera skoncentrowane składniki najwyższej jakości i wystarczy Ci na długi okres regularnej suplementacji.

ImuBerin baner para ImuBerin baner para

Podsumowanie: Jak naturalnie wzmocnić odporność?

Budowanie odporności to raczej maraton niż sprint – dlatego warto dbać o nią przez cały rok. Co może Ci w tym pomóc?

  • Witaminy – szczególnie: A, D, E, B6, B12 i B9 (kwas foliowy). Najlepszym źródłem witamin są świeże owoce i warzywa (przez gotowanie wytracasz np. cenną witaminę C). Możesz też wspomóc się wysokiej jakości suplementacją.
  • Minerały – w szczególności: cynk, selen, miedź i żelazo.Działanie witamin i minerałów dla odporności często zazębia się – dlatego warto stosować wszystkie jednocześnie.
  • Zioła – współczesna nauka potwierdza babciną mądrość – niektóre zioła zawierają substancje aktywne ważne dla zdrowia. W kontekście odporności warto wymienić: imbir, czarny bez, miętę, borówkę czarną i echinaceę.
  • Codzienne nawyki – takie jak zdrowy sen, codzienna aktywność i zbilansowana dieta służą Twojej odporności.
  • Suplementy diety – mogą wesprzeć Twoją odporność, pamiętaj jednak, że nie zastąpią zbilansowanej diety. Przy wyborze zwróć uwagę na skład, przyswajalność i certyfikaty potwierdzające jakość.

Dziękuję za lekturę mojego artykułu – ma  nadzieję, że pomoże Ci wybrać najlepsze składniki dla Twojego zdrowia i odporności. Jeśli chcesz przeczytać więcej artykułów o zdrowiu, popartych wiedzą ekspertów, zapraszam na stronę: Natural.pl

FAQ:

Aby wzmocnić układ immunologiczny, jedz codziennie 5 porcji warzyw i owoców (bogatych w witaminy C i E), uprawiaj aktywność fizyczną przez 150 minut tygodniowo, przesypiaj 7-8 godzin. Unikaj stresu, rzuć palenie i ogranicz alkohol. Po antybiotykoterapii stosuj probiotyki.

Aby zwiększyć odporność, warto jeść dużo warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem antyoksydantów. Do składników bogatych w te substancje zalicza się między innymi witaminę C, znajdującą się na przykład w czerwonej papryce oraz cytrusach, a także witaminę E, którą można znaleźć w brokułach czy szpinaku. Nie wiesz, co wybrać? Kieruj się kolorem! Owoce o głębokofioletowej barwie są żródłem antocyjanów – bardzo silnych antyoksydantów.

Cytryna to dobre źródło witaminy C, która może wesprzeć organizm w czasie przeziębienia. Niestety kontakt z wysoką temperaturą powoduje wytracanie tej cennej witaminy. Plaster cytryny wrzucony do gorącej herbaty to niestety marne źródło witaminy C. Zdecydowanie lepiej wypić szklankę świeżego soku z pomarańczy.

Kluczowe dla wzmocnienia odporności są witaminy: C, D, E, B6, B12 i B9 (kwas foliowy), żelazo, selen i cynk. Witamina C to mocny przeciwutleniacz który wspomaga odporność wrodzoną. Znajdziesz ją w cytrusach, papryce, brokułach. Witaminę D warto suplementować przez cały rok: 1000 – 2000 IU/dziennie.

Agata Jach

Autor

Redaktorka Natural.pl. W tekstach podejmuję tematy związane ze zdrowiem i biologią człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem zbilansowanego i zdrowego odżywiania. Opieram się tylko na wiarygodnych, potwierdzonych i aktualnych źródłach, takich jak: PubMed, Frontiers in Phisiology, czy Oxford Academic, oraz wiedzy ekspertów. Wszystko po to, aby pomóc Ci podjąć świadome decyzje dotyczące Twojego zdrowia.

Marzena Kucia

Konsultacja Merytoryczna

Doktor nauk biologicznych – absolwentka SGGW i Uniwersytetu Poczdamskiego. Beneficjentka grantu przyznawanego młodym naukowcom w ramach europejskiego projektu EARNEST (z ang.: Early Nutrition Programming). Prowadziła badania nad wpływem diety wysokobiałkowej na przebieg ciąży, laktacji i ekspresji genów u potomstwa w Research Institute for Farm Animal Biology pod Rostockiem. Pasjonatka epigenetyki i programowania żywieniowego.

Bibliografia

1. Witamina C, witamina D, cynk, selen i bez czarny pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

2. Selen, cynk i Witamina C pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

3. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. 

4. Drela N.: Nagroda Nobla 2011: Dwa rodzaje odporności. Trudne początki odkrywania odporności. Dostęp online.

5. Mitra S., Shyamjit P., Roy S.: Exploring the Immune-Boosting Functions of Vitamins and Minerals as Nutritional Food Bioactive Compounds: A Comprehensive Review. Dostęp online.  

6. Kong K., Lu X., Hou L.: Vitamins and Immune System Health. Dostęp online.

7. Gombart A., Pierre A., Maggini S.: A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Dostęp online.

8. Jasiulewicz A., Lisowska K., Bryl E.: Rola limfocytów B w mechanizmach patogenezy wybranych chorób. Dostęp online.

9. Carr A., Maggini S.: Vitamin C and Immune Function. Dostęp online.

10. Medrano M., Carrillo-Cruz E., Montero I.: Vitamin D: Effect on Haematopoiesis and Immune System and Clinical Applications. Dostęp online.

11. Martineau A., Jolliffe D., Greenberg L.: Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Dostęp online.

12. Lewis E., Meydani S., Wu D.: Regulatory role of vitamin E in the immune system and inflammation. Dostęp online.

13. Wessels I., Maywald M., Rink L.: Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Dostęp online.

14. Isbill J., Kandiah J., Kružliaková N.: Opportunities for Health Promotion: Highlighting Herbs and Spices to Improve Immune Support and Well-being. Dostęp online.

15. Huang Z., Rose A., Hoffmann P.: The Role of Selenium in Inflammation and Immunity: From Molecular Mechanisms to Therapeutic Opportunities. Dostęp online.

16. Akullo J., Kiage B., Nakimbugwe D.: Effect of aqueous and organic solvent extraction on in-vitro antimicrobial activity of two varieties of fresh ginger (Zingiber officinale) and garlic (Allium sativum). Dostęp online.

17. Franck M.,1, Toro-Martín J., Garneau V.: Effects of Daily Raspberry Consumption on Immune-Metabolic Health in Subjects at Risk of Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Dostęp online.

18. Gaspar D., Lechtenberg M., Hensel A.: Quality Assessment of Bilberry Fruits ( Vaccinium myrtillus) and Bilberry-Containing Dietary Supplements. Dostęp online.

Najnowsze wpisy

Najczęściej oglądane po przeczytaniu tego artykułu:

ImuBerin®
5,00

od 49,95  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT
VitaSolaris® D3 
5,00

od 8,25  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT
Multivitamina+™
4,95

od 15,83  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT
OmegaMarine™
5,00

od 39,95  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT

Zaufało nam ponad 3 000 000 Klientów*Publikowane opinie zostały zebrane przez serwis www.google.com i nie podlegały weryfikacji Natural Pharmaceuticals.

Darmowa dostawa od 299 zł Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot 30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności Bezpieczne płatności
15 Lat Natural Pharmaceuticals 1,5 miliona KLientów Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF