Jaka glukozamina jest najlepsza na stawy (kolanowe, biodrowe)?
Najlepszym wyborem dla Twoich stawów będzie glukozamina w postaci siarczanu. Siarczan glukozaminy jest najlepiej zbadaną formą tej substancji. Ponadto, stanowi dla organizmu cenne źródło siarki. Warto łączyć ją z innymi substancjami na stawy, takimi jak: kolagen typu II i kwas hialuronowy.
Glukozamina to naturalna substancja, którą ciało wykorzystuje do budowy chrząstek stawowych. Działa jak odżywczy żel. Dzięki niej stawy są dobrze nawlżone, sprężyste i bardziej odporne na urazy. Niestety wraz z wiekiem jprodukcja spada, dlatego warto pomyśleć o profilaktyce: odpowiedniej diecie, ćwiczeniach i suplementacji.
Spis treści:
- Czym jest glukozamina?
- Jak glukozamina działa na stawy?
- Pozostałe właściwości glukozaminy
- Jakie są naturalne źródła glukozaminy?
- Z czym łączyć glukozaminę?
- Przeciwwskazania do stosowania glukozaminy
- Podsumowanie: Jak glukozamina działa na stawy?
Może Cię zainteresować:
- Kolagen rybi: Jaki wybrać? Najmocniejszy kolagen na stawy
- Boswellia serrata na stawy: Na co pomaga + skutki uboczne
- Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?
Glukozamina: co to jest?
To aminocukier, który nasze ciało wytwarza z glukozy. Jest podstawową cegiełką tworzącą makrocząsteczki, które wypełniają przestrzenie między komórkami chrzęstnymi i tworzą rusztowanie dla tkanki chrzęstnej.
Makrocząsteczki, które z niej powstają mają silne właściwości wiązania wody – magazynują ją jak gąbka i tworzą wokół komórek chrzęstnych ochronny płyn.
Jest obecna we wszystkich tkankach człowieka. Najwięcej znajdziemy jej w tkankach łącznych, które zapewniają podporę i ochornę dla kluczowych narządów w naszym ciele.
Sprawdź: Glukozamina na kości, stawy i mięśnie
Do tkanek łącznych należą między innymi:
- chrząstki
- kości
- limfa
- krew
- skóra właściwa
- tkanka tłuszczowa
Zdrowy człowiek jest w stanie samodzielnie wytworzyć potrzebną stawom ilość tej substancji. Istnieją jednak czynniki, które osłabiają ten proces.
Jakie czynniki obniżają poziom glukozaminy?
- urazy mechaniczne
- przewlekłe stany zapalne
- zaawansowany wiek
- zaburzenia hormonalne
- nieodpowiedni tryb życia
Może to powodować, że:
- Chrząstka stanie się cieńsza i mniej elastyczna.
- Zwiększy się tarcie między kośćmi – stawy będą sztywne i bolesne.
- Podczas ruchu lub po dłuższym siedzeniu w jednej pozycji pojawi się dyskomfort.
- Zwiększy się ryzyko zapalenia stawów.
- Chrząstki będą słabiej się regenerować.
Na szczęście możemy uzupełniać jej poziompoprzez dietę, ruch i suplementację!
Może Cię zainteresować: Ból kolana (stawu kolanowego): objawy, przyczyny i leczenie
Jaka glukozamina jest najlepsza na stawy?
Najlepszym wyborem dla naszych stawów będzie glukozamina w postaci siarczanu. Ta forma jest nie tylko najlepiej zbadana, lecz również stanowi źródło cennej dla organizmu siarki.
Sprawdź: Siarczan glukozaminy na stawy kolanowe
Z roku na rok pojawia się coraz większa liczba badań sprawdzających działanie tej substancji na chrząstki stawowe. Najczęściej bada się ją pod kątem wpływu na chorobę zwyrodnieniową stawów.
Glukozamina na stawy kolanowe
Glukozamina jest konieczna dla właściwego nawilżenia stawów. To ważne szczególnie dla stawów kolanowych – które każdego dnia narażone są na ogromne obciążenia. Badanie z 2015 roku wykazało, że złagodziła ona dyskomfort u osób ze zwyrodnieniem stawu kolanowego.
BADANIE: W 2015 przeanalizowano wyniki 54 badań obejmujących w sumie 16427 pacjentów. Okazało się, że w porównaniu z placebo, spożywanie glukozaminy łagodzi dyskomfort u osób chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego. Badania udowodniły również, że ta niezwykła substancja jest w stanie spowalniać zwężanie szpary stawu kolanowego.
Rodzaje glukozaminy – jaką wybrać?
Wyróżniamy 3 główne formy:
- Siarczan glukozaminy – najczęściej wykorzystywana forma w suplementach diety i lekach. Działanie siarczanu glukozaminy jest najdokładniej zbadane naukowo. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i łatwo wchłania przez jelito cienkie. Obecne w nim cząsteczki siarki dodatkowo mogą służyć do budowania innych składników chrząstki.
- Chlorowodorek glukozaminy – jego forma jest bardziej skoncentrowana niż siarczan, jednak jest mniej badań wykazujących skuteczność tej formy na kondycję chrząstek stawowych. Nie zawiera dodatkowych cząsteczek siarki.
- N-Acetyloglukozamina – w tej formie nasze ciało samodzielnie produkuje glukozaminę i w takiej formie obecna jest w makrocząsteczkach budujących chrząstkę.
Sprawdź także: Regeneracja chrząstki stawowej: 5 metod i przyczyny uszkodzenia
Fleximed® – wysoka zawartość glukozaminy
Pozostałe właściwości glukozaminy
Ta substancja jest pomocna nie tylko dla naszego aparatu ruchu. Zarówno ona, jak i cząsteczki powstające z jej udziałem, mają silne właściwości wiązania wody. Dzięki temu na jej suplementacji korzysta również nasza skóra!
Glukozamina jest też jednym z elementów tworzących cząsteczki kwasu hialuronowego.
Kwas hialuronowy wpływa na:
- przyspieszenie gojenia ran
- poprawę nawilżenia i sprężystości skóry
- spłycanie drobnych zmarszczek
Nic więc dziwnego, że branża kosmetyczna uważnie śledzi badania dotyczące jej wpływuna skórę. Ta niezwykła substancja coraz częściej znajduje się w składzie kosmetyków do pielęgnacji twarzy.
Dodatkowo, wykazuje działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Dzięki temu może spowalniać uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się skóry.
Może Cię zainteresować: Kolagen: 28 typów, budowa, funkcje, źródła i suplementacja
Czy glukozamina powoduje tycie?
Nie, glukozamina nie powoduje tycia. Chociaż jest aminocukrem, to nie jest przez nasz organizm metabolizowana w ten sam sposób, co zwykłe cukry. Nie jest zatem odkładana w postaci tkanki tłuszczowej.
W czym jest glukozamina?
Dobrym źródłem tej substancji są skorupiaki: krewetki, kraby czy raki. Niestety, największe stężenie występuje w niejadalnych częściach ciała tych zwierząt, czyli ich pancerzach. W suplementach diety coraz częściej wykorzystuje się też glukozaminę pochodzenia roślinnego.
To dobry korzystny wybór, ponieważ:
- Są osoby, które świadomie ograniczają spożycie skorupiaków z obawy przed ich zanieczyszczeniem metalami ciężkimi.
- Inni natomiast muszą ich unikać z powodów zdrowotnych – skorupiaki są silnym alergenem.
- Przetwarzanie skorupiaków wymaga zużycia znacznych ilości wody i sody żrącej, a jej sposób produkcji generuje dużo odpadów produkcyjnych i zanieczyszcza środowisko.
Naturalna glukozamina roślinna
Alternatywą produkcji ze skorupiaków jest proces naturalnej fermentacji kukurydzy. Jej działanie jest identyczne, jak w przypadku odzwierzęcej substancji, ale nie powoduje alergii. Jest też bardziej przyjazna dla środowiska – do jej wytworzenia wykorzystuje się o 99,9% mniej wody niż w przypadku substancji ze skorupiaków.
Dodatkowo, glukozamina pochodzenia roślinnego w pozytywny sposób wpływa na układ trawienny.
BADANIE: W 3-tygodniowym badaniu zdrowych kobiet i mężczyzn wykazano, że codzienne przyjmowanie suplementów z wegańską formą glukozaminy zmniejszyło wzdęcia, zaparcia i zmiękczyło stolec. Różnorodność bakterii w kale była też znacząco zmniejszona po spożyciu roślinnej formy tej substancji w porównaniu z wartościami wyjściowymi.
Z czym łączyć glukozaminę?
Istnieje szereg substancji, które – podobnie jak glukozamina – mogą wspierać zdrowie stawów. Dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety.
Glukozamina a kolagen
Kolagen jest kluczowym składnikiem dla zdrowia stawów. Odpowiada za ich elastyczność i wytrzymałość na urazy. Działa więc podobnie jak glukozamina. Najlepszym wyborem na stawy będzie kolagen typu II (natywny lub hydrolizowany), ponieważ stanowi on aż 90% chrząstki stawowej.
W stawach kolagen tworzy sieć, która nadaje chrząstce odporność na ściskanie i zwiększa jej wytrzymałość mechaniczną. Istnieje ponad 28 różnych typów kolagenu, Jednak głównym budulcem chrząstki stawowej jest kolagen typu II.
Kolagen w suplementach diety występuje najczęściej w dwóch formach:
- Kolagen hydrolizowany typu II : kolagen typu II stanowi aż 90% chrząstki stawowej, dlatego jest uważany za najmocniejszy na stawy. Hydroliza rozbija włókna kolagenowe na mniejsze cząsteczki – tak zwane peptydy. Dzięki temu kolagen hydrolizowany jest łatwo i szybko wchłaniany przez organizm. Hydrolizat kolagenu jest stosowany jako środek wspomagający odbudowę chrząstki stawowej.
- Kolagen natywny typu II: zawiera całe, nieuszkodzone włókna kolagenu. Pomaga organizmowi rozpoznać własne struktury jako bezpieczne i nie atakuje ich. Dzięki temu zapobiega autoimmunologicznym stanom zapalnym (które mogą występować na przykład w reumatoidalnym zapaleniu stawów).
Sprawdź: Suplement diety z glukozaminą i kolagenem typu II
Boswellia Serrata
Boswellia serrata to gatunek drzewa, rosnącego w Indiach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Znany jest także pod nazwą kadzidłowiec indyjski. Jego żywica od wieków jest używana w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej jako środek o działaniu przeciwzapalnym.
Najnowsze badania potwierdziły, że zawarte w żywicy Boswellia serrata kwasy boswelinowe wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Przeczytaj również: Boswellia serrata na stawy: na co pomaga kadzidłowiec?
Wapń
Jest zwykle kojarzony z budową i utrzymaniem mocnych kości, jednak jego rola w ciele człowieka jest znacznie szersza. Warunkuje utrzymanie prawidłowej równowagi mineralnej i wpływa na prawidłową pracę mięśni.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka jest ważne w profilaktyce niektórych chorób – na przykład osteoporozy.Dobrym źródłem wapnia w diecie jest żółty ser, ziarna maku, soja, jak również… algi morskie! Wapń z alg jest nawet lepiej przyswajany niż wapń pochodzenia mineralnego.
Sprawdź także: Źródła wapnia w diecie – roślinne, zwierzęce. Jakie najlepsze?
Witamina C
Witamina C nie jest produkowana przez nasz organizm, dlatego musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne polegające na neutralizowaniau wolnych rodników, zapobiegając w ten sposób uszkodzeniom komórek. Ostatnie badania, dowodzą, że obecnośc witaminy C zwiększa przyswajanie żelaza.
Dowiedz się więcej: Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja
Chondroityna i glukozamina
Glukozamina, chondroityna i kwas hialuronowy budują makrocząsteczki tworzące macierz międzykomórkową w chrząstkach stawowych. Twoje ciało potrafi wytwarzać je samodzielnie. Ich niedobory (wynikające z chorób lub podeszłego wieku) mogą powodować zaburzenia w funkcjonowaniu stawów.
Siarczan chondroityny znajdziemy w całym organizmie, jednak szczególnie dużą rolę odgrywa w chrząstkach. Odpowiada za ich nawilżenie i wytrzymałość. Łańcuchy siarczanu chondoityny występują również na powierzchniach błon komórkowych, gdzie pełnią rolę w odbieraniu bodźców.
Kwas hialuronowy
Ma zdolność wiązania dużych ilości wody. Znaczne ilości kwasu hialuronowego znajdują się w mazi stawowej, która niczym żelowy kompres amortyzuje i redukuje tarcie między poruszającymi się kośćmi. Wszystko to zmniejsza zużywanie się stawów. Kwas hialuronowy może również wyciszać stany zapalne w stawach.
Przeciwwskazania do stosowanie glukozaminy
To naturalny środek, którego spożywanie z reguły nie wywołuje skutków ubocznych. Nasz organizm produkuje ją samodzielnie, dlatego jest dobrze przyswajalna.
Jednak szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na skorupiaki, ponieważ ta niezwykła substancja jest pozyskiwana z pancerzy krewetek, raków i krabów. W związku z tym może wywoływać reakcje alergiczne.
Osoby z alergiami mogą zdecydować się na spożywanie glukozaminy pochodzenia roślinnego.
Tego związku nie powinny też stosować dzieci, kobiety w ciąży i karmiące – nie ma dostatecznych badań, które dałyby gwarancję, że spożywanie tej substancji jest dla nich w pełni bezpieczne.
Niektóre testy wskazały również, że może nasilać objawy astmy.
Fleximed® – wysoka zawartość glukozaminy
Podsumowanie: Jak glukozamina działa na stawy?
To naturalna substancja, której nasze ciało potrzebuje do budowy i prawidłowego funkcjonowania chrząstek stawowych. Jak działa?
- Jest substancją budującą makrocząsteczki tworzące odżywczy żel: zapewniają chrząstkom elastyczność, nawilżenie i wspomagają naprawę mikrourazów.
- Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających pozytywny jej wpływ na kondycję chrząstek stawów kolanowych u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów.
- Wraz z wiekiem jej poziom w naszym organizmie zaczyna spadać. Dlatego warto odpowiednio wcześnie zadbać o zdrową dietę, ruch i suplementację.
- Jej naturalnym źródłem w diecie są skorupiaki takie jak: kraby, krewetki, raki. Osoby uczulone na skorupiaki mogą sięgnąć po suplementy diety z glukozaminą pochodzenia roślinnego.
- W celu osiągnięcia najlepszych rezultatów, jej suplementację warto łączyć np. z ekstraktem z żywicy z kadzidłowca indyjskiego (Boswellia serrata), wapniem, witaminą C, siarczanem chondroityny lub kolagenem typu II.
FAQ
Zarówno glukozamina, jak i kolagen odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu chrząstek stawowych. Obie te substancje współistnieją naturalnie w stawach i razem tworzą dla nich rusztowanie. Kolagen zapewnia stawom wytrzymałość na ściskanie i odporność na urazy mechaniczne, a glukozamina nadaje im sprężystość i nawilżenie. Warto zdecydować się na połączenie obu tych składników.
Zalecana dzienna porcja glukozaminy może różnić się w zależności od efektu, który chcemy osiągnąć. Zawartość glukozaminy w suplementach diety zależy od towarzyszących jej innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub fizjologiczny. Aby określić porcję glukozaminy odpowiadającą naszym indywidualnym potrzebom, najlepiej zasięgnąć opinii lekarza.
Nie, glukozamina nie powoduje tycia. Chociaż jest aminocukrem, to nie jest przez nasz organizm metabolizowana w ten sam sposób, co zwykłe cukry. Nie jest zatem odkładana w postaci tkanki tłuszczowej.
Nie, glukozamina to nie to samo co kolagen. Glukozamina jest małą cząsteczką o charakterze aminocukru, natomiast kolagen jest dużą cząsteczką białkową. Chociaż obie substancje w pozytywny sposób wpływają na chrząstki stawowe, to zarówno glukozamina, jak i kolagen wykazują swoje unikalne właściwości.
Warto wybrać glukozaminę w postaci siarczanu, który jest dobrze przebadany, a dodatkowo jest źródłem siarki dla organizmu. Osoby aktywne fizycznie mogą również sięgnąć po preparaty glukozaminy z dodatkiem wapnia, kadzidłowca indyjskiego, witaminy C, czy kolagenu natywnego typu II.
Bibliografia
- Gwinnutt J.M., Wieczorek M., Rodríguez-Carrio J., et al.: Effects of diet on the outcomes of rheumatic and musculoskeletal diseases (RMDs): systematic review and meta-analyses informing the 2021 EULAR recommendations for lifestyle improvements in people with RMDs. Dostęp online
- Zeng C., Wei J., Li H., et al.: Effectiveness and safety of Glucosamine, chondroitin, the two in combination, or celecoxib in the treatment of osteoarthritis of the knee.Dostęp online
- Sadat B.E., Haghighian M.K., Alipoor B., et al.: Effects of sesame seed supplementation on clinical signs and symptoms in patients with knee osteoarthritis.Dostęp online
- Moon JM., Finnegan P., Stecker RA., et al.: Impact of Glucosamine Supplementation on Gut Health. Dostęp online
- Yves H., Herman J., Uebelhoer M., et al.: Oral supplementation with fish cartilage hydrolysate in an adult population suffering from knee pain and function discomfort: results from an innovative approach combining an exploratory clinical study and an ex vivo clinical investigation.Dostęp online
- Tallia A.F., Cardone D.A.:Asthma exacerbation associated with glucosamine-chondroitin supplement.Dostęp online
- Bissett DL.: Glucosamine: an ingredient with skin and other benefits.Dostęp online
- Divjak A., Jovanovic I., Matic A.,et al.: The influence of vitamin D supplementation on the expression of mediators of inflammation in knee osteoarthritis. Dostęp online
- Frestedt JL., Walsh M., Kuskowski MA., et al.: A natural mineral supplement provides relief from knee osteoarthritis symptoms: a randomized controlled pilot trial. Dostęp online
- Wandel S., Juni P., Tendal P., et al.: Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis. Dostęp online
- Doseděl M., Jirkovský E., Macáková K., et al.: Vitamin C—Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Dostęp online