Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka [Tabela]

Opublikowano: 05.2024
Odsłony: 1351

Białko kojarzy Ci się z kulturystyką? Słusznie, ale to nie znaczy, że w dążeniu do smukłej sylwetki musisz je ograniczać. Wręcz przeciwnie: produkty bogate w białko to najlepsi przyjaciele zarówno sportowców, jak i osób pragnących schudnąć.

Białko to nie tylko mięso. To prawda, że to pochodzenia zwierzęcego zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy, jednak produkty roślinne też mogą dać solidną dawkę protein. Ważna również jest jakość i sposób przygotowania wysokobiałkowych produktów – jak się okazuje, białko białku nierówne.

Sprawdź nasze przepisy na bogate w białko posiłki dopasowane do Twojego stylu życia!

produkty bogate w białko

Spis treści:

Może Cię zainteresować:

Czym jest białko?

Białka (proteiny) to podstawowe cegiełki budujące wszystkie organizmy żywe. To z nich składa się Twoje ciało – każda komórka oraz tkanki, które tworzą większe struktury: skórę, narządy wewnętrzne, a nawet włosy i paznokcie. Białko jest też szczególnie ważne dla prawidłowej budowy mięśni.

produkty bogate w białko
Produkty bogate w białko pomagają w budowie zdrowej masy mięśniowej.  

Białka, tłuszcze i węglowodany to podstawowe makroskładniki, z których powinna składać się zdrowa dieta człowieka. W prawidłowo skomponowanej diecie:

  • 10-20% energii powinno pochodzić z białka.
  • 20-35% energii powinno pochodzić z tłuszczy.
  • 45-75% energii powinno pochodzić w węglowodanów.

Białka zbudowane są z aminokwasów, które z kolei tworzą większe cząsteczki – peptydy. W zdrowej diecie potrzebujesz 18 aminokwasów, w tym 9 egzogennych (czyli takich, których nie potrafisz wytworzyć samodzielnie). Wszystkie one są kluczowe dla Twojego zdrowia i prawidłowego rozwoju.

CIEKAWOSTKA Nazwa „proteiny” pochodzi od greckiego słowa „protos” – pierwszy, podstawowy. I nic dziwnego! Białko to podstawowy budulec Twojego ciała. Bez tej „kluczowej cegiełki” żadna z tkanek nie byłaby w stanie poprawnie funkcjonować.  

Dlaczego białka w diecie są tak ważne?

  • Stanowią podstawowy budulec dla większości tkanek i organów Twojego ciała.
  • Z ich pomocą wymieniane są „zużyte” lub uszkodzone komórki, na przykład podczas gojenia ran.
  • Przeciwciała, które też są białkami, wyszukują i pomagają niszczyć intruzów w organizmie.
  • Niektóre z protein funkcjonują jako enzymy, które przeprowadzają reakcje chemiczne w Twoim ciele.
  • Tworzą hormony inicjujące reakcje lub procesy komórkowe.
  • Wspomagają utrzymanie odpowiedniego poziomu płynów i elektrolitów w organizmie.
  • Są niezbędne do utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej we krwi.
  • Służą jako źródło energii, gdy w diecie brakuje węglowodanów i tłuszczów.

Dodatkowo białko może pomóc zrzucić niechciane kilogramy – zwiększa uczucie sytości po posiłku, dzięki czemu łatwiej kontrolować apetyt.

Proteiny wspierają też budowę mięśni. Ilość mięśni w ciele ma kluczowe znaczenie dla tempa metabolizmu. Mięśnie są głównym czynnikiem wpływającym na nasz metabolizm – im więcej tkanki mięśniowej, tym więcej kalorii organizm musi zużywać, aby ją utrzymać.

Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Metabolizm białka wiąże się ze zużywaniem dużej ilości energii do trawienia, wchłonięcia, wykorzystania lub zmagazynowania. Zjedzenie produktu białkowego o wartości kalorycznej równej 100 kcal będzie wiązało się z utratą około 30 z nich w procesie termogenezy, podczas gdy w przypadku 100 kcal pochodzących z tłuszczu, będą to jedynie 2-3 kcal.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

WARTO WIEDZIEĆ Dieta wysokobiałkowa zapobiega też efektowi jo-jo. W opublikowanym w 2004 roku badaniu wzięło udział 148 uczestników. Przed 4 tygodnie stosowali oni dietę niskokaloryczną, co spowodowało utratę wagi.

Po tym okresie uczestników podzielono na dwie grupy. W pierwszej przez następne 3 miesiące uczestnicy spożywali posiłki, w których 18% dziennej całkowitej energii pochodziło z białek (48,2 g/na dobę). Druga grupa spożywała 15% dziennej całkowitej energii w postaci białka. Jak się okazało, uczestnicy w grupie białkowej wykazywali o 50% mniejszy przyrost masy ciała w porównaniu z uczestnikami z grupy kontrolnej.

Może Cię zainteresować: Witamina K: Gdzie występuje i na co pomaga? Najważniejsze przeciwwskazania

Produkty bogate w białko – jakie wybrać?

mozzarella jest bogata w białko
Mozzarella to smaczne i bogate źródło białka. 100 g tego sera dostarcza aż 14 g białka. 

Chcesz mieć pewność, że w Twoim jadłospisie jest wystarczająca ilość protein? Sięgnij po produkty z białkiem pełnowartościowym. Dostarczają odpowiednią ilość aminokwasów – również egzogennych, których ludzkie ciało nie wytwarza samodzielnie. Zaliczamy do nich mięso, ryby, jajka i nabiał.  

Jednak nie musisz jeść wyłącznie produktów pochodzenia zwierzęcego, by zapełnić talerz zdrowymi źródłami białka. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej bądż wegetariańskiej lub zwyczajnie chcesz urozmaicić swój jadłospis, wybieraj rośliny strączkowe, zboża i orzechy.  

Kluczem do sukcesu jest różnorodność. W każdym posiłku łącz ze sobą różne źródła białek roślinnych – dzięki temu zapewnisz organizmowi pełen zestaw aminokwasów, których może brakować w produktach jedzonych „solo”.  

Przykładowo nasiona strączków są ubogie w metioninę, którą w odpowiedniej ilości znajdziesz w produktach zbożowych. Kanapka z hummusem będzie zatem posiłkiem zaspokajającym Twoje aminokwasowe potrzeby.  

Białko dla sportowców

spotowcy jedzą białko po treningu
Sportowcy potrzebują więcej białka ze względu na przyrost masy mięśniowej i regenerację po wysiłku fizycznym.

Ciało sportowców potrzebuje większej ilości białka niż organizm osób mniej aktywnych fizycznie. Ich jadłospis, oprócz odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, powinien redukować zmęczenie w trakcie wysiłku, pomagać utrzymać odpowiednią masę mięśniową i sprzyjać regeneracji po kontuzjach.  

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami International Society of Sports Nutrition sportowcy powinni spożywać od 1,4 do 2,0 g białka na kilogram masy ciała na dobę (w zależności od uprawianej dyscypliny). Wartości z górnej granicy są rekomendowane osobom wykonującym treningi nastawione na budowanie masy mięśniowej (na przykład kulturystom). Zawodowi biegacze, kolarze i pływacy potrzebują ilości tylko nieznacznie wyższych, niż osoby niećwiczące.  

Zadbaj o to, by produkty bogate w białko znajdowały się w każdym posiłku. Według najnowszych badań ludzki organizm najlepiej wykorzystuje 20-40 g białka dostarczanego co 3-4 godziny. Dzięki temu lepiej zregenerujesz mięśnie po wysiłku.  

W diecie sportowca bardzo ważnym aspektem jest również jakość spożywanych produktów. Częstym błędem jest jedzenie wysoko przetworzonych mięs, takich jak wędliny, kiełbasy, kabanosy i parówki, które zawierają dużą ilość konserwantów. Fit-słodycze i proteinowe desery również nie zawsze są odpowiednim zamiennikiem domowego posiłku. Obecne w nich słodziki, wzmacniacze smaku i barwniki są niekorzystne dla zdrowia.  

Sprawdź również: Jaka glukozamina jest najlepsza na stawy? [BADANIA] 

Najlepsze zwierzęce źródła białka [Tabela] 

zwierzęce źródła białka
Mięso, jaja, ryby i produkty mleczne to dobre źródła pełnowartościowego białka.  

Zawartość białka, tłuszczów i kalorii w 100 g wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego 

Produkt   BiałkoTłuszczeKcal
Ser Cheddar 25 23391
Tuńczyk 24 196
Pierś z kurczaka 23 2106
Wieprzowina 22 10174
Łosoś 21 14201
Krewetki 20 176
Twaróg chudy 18 086
Mozzarella 18 20296
Wołowina 18 19248
Pierś z indyka 18 1100
Makrela  17 6139
Kiełbasa 16 16214
Jajko 12 10147
Skyr 12 070
Serek wiejski 2% 11 279
Jogurt grecki 360
Jogurt naturalny 369
Mleko 2% 250
Kefir 251
Źródło: FoodData Central

Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, mięso, drób, ryby i produkty mleczne, są zaliczane do dobrych i pełnowartościowych źródeł białka. 

Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Warto dbać o to, aby w każdym posiłku znajdowało się około 20g białka, co oznacza w praktyce zjadanie około: 100 g kurczaka, 80 g chudego twarogu, 100 g świeżego łososia, 3-4 jaj lub 85 g mozzarelli.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
  • Mięso może różnić się zawartością białka w zależności od gatunku.   
  • Przetwory mięsne też różnią się między sobą zawartością białka: często dodawane są do nich białka roślinne, takie jak soja. 
  • Obróbka termiczna i utrata wody mogą zwiększać zawartość białka w produktach nawet do 30%. 
  • Dieta bogata w mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, dziczyzna) zwiększa ryzyko wielu chorób, takich jak cukrzyca, nowotwory czy niewydolność serca. Niewskazane jest spożywanie go w ilościach większych niż 350-500 g na tydzień. Lepiej częściowo zastąpić je chudym mięsem drobiowym i rybami.  

Zastanawiasz się, jak łatwo i zdrowo podbić ilość białka w swojej diecie? Nie zapominaj o sycących śniadaniach. Wiele osób ma tendencję do jedzenia białkowych dań dopiero pod koniec dnia. Dodatkowe kiełbaski z kolacji wymień na śniadaniową jajecznicę. Zachowasz sytość i energię na dłużej.  

Wolisz zaczynać dzień na słodko? Sięgnij po jogurt grecki lub skyr. Mają więcej białka niż jogurty naturalne, a równie dobrze się sprawdzą jako dodatek do płatków owsianych, koktajli czy owoców.  

Białko zwierzęce – przepisy wysokobiałkowe

Dietetyk kliniczny Agnieszka Ślusarska-Staniszewska poleca:

Sałatka z tuńczykiem

Lista składników na 2 porcje 

  • tuńczyk w wodzie 120g  
  • jajko na twardo 2 sztuki,  
  • sałata rzymska 2-3 liście  
  • pomidory 2 sztuki  
  • ogórek 2sztuki  
  • cebula ½ sztuki  
  • oliwa z oliwek 2 łyżki  
  • sok z cytryny 

Przygotowanie: Wymieszaj tuńczyka z pokrojonymi warzywami i jajkiem. Polej oliwą z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem. Smacznego!

Najlepsze roślinne źródła białka [Wegańskie źródła białka]

wegańskie źródła białka
Łączenie ze sobą różnych źródeł białka roślinnego pozwala zapewnić organizmowi pełen zestaw aminokwasów. 
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk
W posiłkach wegańskich podstawowymi źródłami białka są rośliny strączkowe, tofu, komosa ryżowa, a także pestki i orzechy.
Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Zawartość białka, tłuszczów i kalorii w 100 g produktów pochodzenia roślinnego 

Produkt BiałkoTłuszczeKcal
Soja 37 20446
Soczewica 25 3341
Pestki dyni 25 46572
Fasola czarna 22 1341
Pistacje2145598
Ciecierzyca 20 6378
Migdały 20 49579
Orzechy nerkowca 19 44553
Orzechy włoskie 15 65654
Komosa ryżowa 14 6368
Płatki owsiane 14 7398
Tofu 12 8130
Kasza jaglana 11 4378
Hummus 10176
Ryż brązowy 3354
Ryż biały 1350
Chleb żytni razowy 2227
Brokuły 031
Kokos 33354
Źródło: FoodData Central

Największą zawartość białka mają nasiona roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, fasola, soczewica) oraz orzechy. Chociaż strączki nie są zaliczane do białek pełnowartościowych (głównie z powodu niskiej zawartości aminokwasu – metioniny), to ich wartość odżywcza jest tylko nieznacznie niższa niż białka mięsa. W przeciwieństwie do mięsa nie zawierają cholesterolu, który w dużych ilościach jest niekorzystny dla zdrowia. 

Zupy, sosy i smarowidła to sprytny sposób na „przemycenie” dodatkowych składników odżywczych do ulubionych dań. Wcale nie musisz rezygnować z ulubionego makaronu lub ziemniaków na rzecz porcji soczewicy – zblenduj ją z ulubionymi warzywami i przyprawami, a otrzymasz pożywny sos. Zupy możesz z powodzeniem zabielić mlekiem roślinnym. 

Specjaliści do spraw żywienia zalecają ograniczanie spożycia mięsa i zastępowanie go roślinnymi źródłami białka. Może to wspomóc redukcję poziomu tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu, które przyczyniają się do powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Coraz więcej Polaków decyduje się na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego również z troski o klimat i dobro zwierząt.  

CIEKAWOSTKA Badania przytaczane przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej dowodzą, że rezygnacja z jednego posiłku dziennie z mięsa przetworzonego wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachowania na raka o 16%. 

Białko roślinne – przepisy od dietetyka

Dietetyk kliniczny Agnieszka Ślusarska-Staniszewska poleca:

Makaron smażony z tofu i warzywami

Lista składników na 1 porcję:

  • Tofu naturalne 90g 
  • Makaron 50g 
  • Marchew 1 sztuka 40g 
  • Szczypiorek 2 łyżeczki 
  • Imbir 1 łyżeczka 
  • Czosnek 1 sztuka 
  • Olej rzepakowy 1 łyżka 

Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Tofu pokrój w kostkę, dodaj drobno posiekany czosnek oraz imbir, sos sojowy i olej. Marchewkę pokrój w delikatne słupki. Tofu smaż na patelni aż stanie się złociste z obu stron. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i smaż wszystko razem przez około 4 minuty. Po tym czasie, przełóż zawartość patelni na talerz. 

Na tej samej patelni rozgrzej resztę oleju, wrzuć makaron, dodaj trochę sosu sojowego i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj tofu i warzywa z makaronem, dokładnie mieszając. 

Sprawdź też: Kwasy Omega 3-6-9. Jakie wybrać? Porady eksperta 

Ile białka dziennie potrzebuję? 

To, ile białka musisz spożywać w ciągu dnia zależy od Twojego stanu zdrowia, wieku, wagi i poziomu aktywności fizycznej.  

Dorosłym zalecane jest spożywanie 0,9 g białka na kg masy ciała dziennie, jednak seniorzy powyżej 65 roku życia powinni jeść go więcej – co najmniej 1 g/kg masy ciała. Ma to związek ze stopniową utratą masy mięśniowej, którą dodatkowa porcja białka może spowolnić. 

Jeśli profesjonalnie uprawiasz sport lub Twój tryb życia jest bardzo aktywny, dostarczaj organizmowi więcej protein (od 1,4 do 2 g/kg masy ciała dziennie).  

Czasem trudno jest ułożyć swoje posiłki tak, by idealnie wypełnić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, dlatego wystarczy, aby średnie spożycie z 7 lub 10 dni mieściło się w podanych powyżej normach.  

Posługując się poniższą tabelą możesz samodzielnie obliczyć, ile białka powinna spożywać Twoja grupa wiekowa.  

Wiek (lata)Masa ciała (kg)g/kg masy ciała/dobęg/osobę/dobę
DZIECI
1-3121,1714
4-6191,1021
7-9271,1030
CHŁOPCY
10-12381,1042
13-15541,1059
16-18670,9564
DZIEWCZĘTA
10-12381,1042
13-15511,1056
16-18560,9553
MĘŻCZYŹNI
≥1955-850,9050-77
KOBIETY
≥1945-750,9041-68
ciąża45-751,2054-90
laktacja45-751,4565-109
Norma na białko w g/kg masy ciała/dobę oraz w g/osobę/dobę (Jarosz i wsp. 2017)

PRZYKŁAD: Jeżeli jesteś zdrową kobietą w wieku 40 lat, o wzroście 160 cm i masie ciała 56 kg, Twoje całodzienne zapotrzebowanie na białko będzie wynosić 50,4 g, co łatwo obliczyć w następujący sposób: 

0,90 g białka na kilogram masy ciała (wartość odczytana z tabeli 1 dla poziomu normy RDA) x 56 kg (masa ciała) = 50,4 g/dzień białka (zapotrzebowanie na białko). 

67 letni senior mierzący 178 cm i wadze 90 kg będzie potrzebował co najmniej 90 g białka, by zminimalizować utratę masy mięśniowej (1 g białka/kilogram masy ciała). 

Monika Sidorczuk, biolożka
Ważnym aspektem, który ma wpływ na wartość odżywczą białka, jest jego strawność, czyli podatność na działanie enzymów trawiennych. Wysoką strawność (około 95-97%) mają białka jaj, mięso i produkty mleczne. Białka roślinne są nieco gorzej strawne: na przykład białko z ziemniaków na poziomie 78%, ryżu 80%, pieczywo żytnie pełnoziarniste 60%.
Monika Sidorczuk, biolożka

Przeczytaj również: Jak poprawić pamięć i koncentrację po 40. roku życia? 

Nadmiar białka w diecie 

przygotowanie odżywki białkowej
Nadmierne spożywanie białka może obciążać nerki. 

Spożywanie nieco większej ilości białka niż rekomendowane dzienne porcje nie jest szkodliwe dla zdrowia. Dodatkowe proteiny Twoje ciało wykorzysta do wytworzenia energii i masy mięśniowej. 

Problem może pojawić się, jeśli regularnie jesz białko w bardzo dużych ilościach, przewyższających dzienne normy na przykład 3 lub 4 krotnie, kosztem innych składników odżywczych.  

Systematyczny nadmiar białka w diecie przyczynia się do przeciążenia nerek, co może prowadzić do stanu zapalnego, a w skrajnych przypadkach – niewydolności nerek i konieczności dializ.  

Konsekwencje nadmiaru białka w diecie

  • Nadmierne wydalanie wapnia z moczem – sprzyja tworzeniu kamieni nerkowych, 
  • Osteoporoza – kości stają się osłabione i podatne na złamania, 
  • Kwasica – odkładanie się nadmiaru kwasu w tkankach, co przeciąża narządy wewnętrzne,  
  • Kamienie nerkowe – powodują bolesną kolkę nerkową i problemy z oddawaniem moczu, 
  • Nadciśnienie – mogące prowadzić do niewydolności serca lub udarów. 

Niedobór białka w diecie

Niedobór białka jest stanem bardzo niebezpiecznym dla zdrowia, ponieważ zaburza podstawowe funkcje organizmu. Może powodować objawy, takie jak: 

  • obrzęki 
  • zahamowanie wzrostu i rozwoju u dzieci 
  • osłabienie układu odpornościowego 
  • wypadanie włosów 
  • stany zapalne skóry  
  • utrata masy mięśniowej  

Choroby powiązane z niedostatecznym poziomem białek w organizmie to niedożywienie typu marasmus (ogólne wycieńczenie organizmu spowodowane brakiem białek i kalorii) oraz kwashiorkor (obrzęki i powiększenie wątroby w wyniku braku białek w diecie).  

W dzisiejszych czasach te schorzenia najczęściej występują u małych dzieci w krajach ekonomicznie zaniedbanych. Jednak można je spotkać też w krajach rozwiniętych: na przykład u osób po ciężkich urazach, operacjach lub po długotrwałym głodzeniu. 

Jak wybrać najlepsze produkty bogate w białko? 

Białko jest podstawowym składnikiem wszystkich komórek i tkanek, w tym mięśni, skóry, włosów i paznokci. Jest niezbędne do wzrostu, naprawy i regeneracji Twojego ciała. Odpowiednia ilość protein w codziennej diecie jest kluczowa dla zdrowia. 

  • Aby wybrać najlepsze dla nas produkty bogate w białko, warto wziąć po uwagę rodzaj białka i nasze potrzeby żywieniowe.  
  • Produkty zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy to mięso, ryby, jaja, produkty mleczne lub soja. Należy zwracać uwagę na jakość produktów, ponieważ wyroby mięsne mogą mieć dużą zawartość tłuszczu lub roślinnych „zapychaczy”.  
  • Osoby na diecie wegańskiej powinny łączyć ze sobą różne produkty roślinne, aby zapewnić pełny zestaw aminokwasów, na przykład zboża ze strączkami.  
  • Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku, płci, poziomu aktywności i celów zdrowotnych. 
  • Spożywanie zbyt dużej ilości białka nie przynosi dodatkowych korzyści i może obciążać organizm.  

Dziękuję za lekturę! Interesujesz się tematami związanymi ze zdrowym stylem życia? Sprawdź nasze pozostałe wpisy, które przygotowaliśmy we współpracy z ekspertami: Czytaj artykuły >> 

FAQ

Największą ilość pełnowartościowego białka jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja, produkty mleczne, mięso i ryby. Do produktów roślinnych bogatych w białko zaliczamy strączki: soczewicę, ciecierzycę i fasolę.  

Największą ilość białka w przeliczeniu na 100 g produktu mają: parmezan (około 41,5 g/100 g), krewetki (około 20 g/100 g) i ligawa wołowa (około 22 g/100 g). Należy jednak pamiętać, że ilość białka w danym produkcie może różnić się w zależności od jego jakości i sposobu przyrządzenia.  

Produkty o wysokiej ilości białka i niskiej kaloryczności, to: pierś z indyka (około 17 g białka i 135 kcal na 100 g), chude ryby (około 20 g białka i 90-110 kcal na 100 g) i chudy twaróg (około 18 g białka i 72 kcal na 100 g). 

Do najlepszych roślinnych źródeł białka należą strączki, takie jak soczewica, ciecierzyca i soja. Ich skład aminokwasowy jest zbliżony do białek zwierzęcych, jednak najlepiej łączyć je z innymi pokarmami zawierających białka, by obecne w nich aminokwasy uzupełniają się wzajemnie. 

Najlepszymi bogatymi w białko produktami dla dzieci będą chude mięsa i ryby oraz produkty mleczne. Świetną propozycją będą też ciecierzyca i soczewica, które urozmaicą smak zup. Orzechy i nasiona to natomiast wysokobiałkowa przekąska lub dodatek do sałatek i jogurtów.  

Marta Traczyk

Autor

Redaktorka Natural.pl. Dużą rolę przykładam do aktualności i rzetelności cytowanych badań. Czerpię je z takich portali jak PubMed, ResearchGate, The BJM czy Oxford Academic. Ważna dla mnie jest nie tylko eksperckość, ale również ciekawa forma przygotowywanych artykułów. W szczególności interesuje mnie wpływ zdrowej diety i świadomej suplementacji na gospodarkę hormonalną człowieka. 

Monika Sidorczuk

Konsultacja Merytoryczna

Magister biologii w zakresie specjalizacji biologii komórki i organizmu. Studia ukończyła z wyróżnieniem na Uniwersytecie Warszawskim. Zwolenniczka aktywnego trybu życia, dbania o zdrowie oraz kształtowania codziennych nawyków prowadzących do ochrony środowiska naturalnego. W kręgu jej zainteresowań jest rozwijanie wiedzy na temat zdrowych nawyków żywieniowych człowieka. 

[PubMed]

Bibliografia

1. Introduction to nutrition: Functions of Protein. Dostęp online 

2. Anderson G. H., Moore S. E.: Dietary Proteins in the Regulation of Food Intake and Body Weight in Humans. Dostęp online 

3. Elmadfa I., Meyer A. L.: Animal Proteins as Important Contributors to a Healthy Human Diet. Dostęp online 

4. Wu G.: Dietary protein intake and human health. Dostęp online 

5. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., et al.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Dostep online 

6. Jarosz M., Charzewska J., Wajszczyk B., et al.: Czy wiesz, ile potrzebujesz białka? Dostep online 

7. Moon J., Koh G.: Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss. Dostęp online 

8. U.S. Department of agriculture, FoodData Central. Dostęp online 

9. Westerterp-Plantenga MS, Lejeune MP, Nijs I, et al.: High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. Dostęp online 

Najnowsze wpisy

Najczęściej oglądane po przeczytaniu tego artykułu:

Movisan™ Collagen II
5,00

od 59,95  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT
ReduXin™ Forte
4,90

od 94,50  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT
OmegaMarine™
5,00

od 39,95  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT
FlexiMed®
5,00

od 54,95  za miesiąc

POZNAJ SUPLEMENT

Zaufało nam ponad 3 000 000 Klientów*Publikowane opinie zostały zebrane przez serwis www.google.com i nie podlegały weryfikacji Natural Pharmaceuticals.

Darmowa dostawa od 299 zł Darmowa dostawa od 299 zł
30 dni na zwrot 30 dni na zwrot
Satysfakcja gwarantowana Satysfakcja gwarantowana
Bezpieczne płatności Bezpieczne płatności
15 Lat Natural Pharmaceuticals 1,5 miliona KLientów Członek GOED Krajowa Rada Suplementów i Odżywek Firma Przyjazna Klientowi Zdrowa Marka Roku Dziecięca Marka Roku Męska Marka Roku Firma z Sercem - UNICEF