Witamina C lewoskrętna: co to takiego? Jak nie dać się oszukać!
Lewoskrętna witamina C jest przez niektóre media przedstawiana jako mityczne panaceum, działające nie tylko na katar, ale nawet na poważne dolegliwości. Czy słusznie? Czym ten „magiczny” związek jest w rzeczywistości?
W naszym artykule bierzemy pod lupę witaminę C lewoskrętną i przyglądamy się naukowym badaniom. Wszystko po to, żeby rzetelnie odpowiedzieć na pytanie: czy lewoskrętna witamina C to naprawdę remedium na wszelkie dolegliwości?
Spis treści:
- Witamina C lewoskrętna: co to takiego?
- Jakie funkcje w organizmie pełni witamina C?
- Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?
- Niedobór witaminy C
- Źródła witaminy C w pożywieniu
- Witamina C lewoskrętna – prawda czy mit?
Może Cię zainteresować:
- Witamina C – jak działa? 9 funkcji, źródła, niedobór i suplementacja
- Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?
- Kwasy Omega-3: Jakie wybrać? 10 najlepszych produktów
Witamina C lewoskrętna: co to takiego?
Coś takiego, jak witamina C lewoskrętna nie istnieje. Lewoskrętny, czyli skręcający płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo, jest tylko kwas D-askorbinowy, który nie jest witaminą. Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego zawsze w prawo.
To, czy dany związek chemiczny jest lewo, czy prawoskrętny związane jest z jego aktywnością optyczną. Tę właściwość określa się na podstawie analizy czy wiązka światła spolaryzowanego przepuszczona przez roztwór tego związku ulega odchyleniu w lewo lub w prawo.
A co to oznacza w praktyce?
- Inną nazwą witaminy C jest kwas L-askorbinowy. Jednak litera „L” w nazwie wcale nie znaczy, że jest lewoskrętna. Przedrostek L- lub D- określają sposób budowy i właściwości chemiczne cząsteczki, nie kierunek skręcalności światła spolaryzowanego.
- Witamina C jest zawsze prawoskrętna – wiązka światła spolaryzowanego przechodzącego przez roztwór tej cząsteczki jest skręcana przez nią w lewo.
- Jedynie kwas L-askorbinowy, czyli witamina C, jak puzzle pasuje do struktury enzymów organizmów żywych. Dzięki temu dopasowaniu pomaga enzymom przeprowadzać odpowiednie reakcje chemiczne w naszym ciele.
Lewoskrętny kwas D-askorbinowy
- Kwas D-askorbinowy jest cząsteczką lewoskrętną, czyli skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo. Nie jest jednak witaminą, a naturalnym przeciwutleniaczem używanym do konserwacji żywności. Znajdziemy go na przykład w chlebie, wędlinach, dżemach oraz różnych sosach.
- Kwas D-askorbinowy nie jest dla nas przydatny do procesów biologicznych – ciało człowieka z niego nie korzysta.
Czy witamina C lewoskrętna jest prawdziwa?
Nie istnieje coś takiego jak „lewoskrętna witamina C”, tak jak nie istnieje ciepły lód, suchy deszcz czy radosny smutek. Te słowa wzajemnie siebie wykluczają.
Witamina C zawsze skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo, czyli jest prawoskrętna. Wynika to z jej budowy i właściwości chemicznych.
Przeczytaj również: Kwasy Omega 3, 6 i 9: jakie wybrać? [Źródła + właściwości]
Jakie funkcje w organizmie pełni witamina C?
Czy Wasze mamy i babcie też podsuwają Wam witaminę C, gdy na zewnątrz pojawia się jesienna aura?
Jeśli tak, to mają rację. Kwas L-askorbinowy odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), czyli cząsteczką, która zwalcza wolne rodniki i zapobiega ich szkodliwemu wpływowi na struktury komórkowe takie jak białka, DNA czy błony komórkowe.
CIEKAWOSTKA Witamina C została po raz pierwszy wyizolowana z papryki w 1928 r. przez węgierskiego lekarza Alberta Szent-Györgyi. Za odkrycie witaminy C Albert Szent-Györgyi w 1937 r. otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii lub medycyny.
Najważniejsze funkcje witaminy C:
- Uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu – białka strukturalnego, które nadaje tkankom sprężystość i elastyczność oraz większą odporność na urazy.
- Zwiększa przyswajanie żelaza z pożywienia – przekształca żelazo niehemowe (roślinne) w formę łatwiejszą do wchłonięcia przez dwunastnicę.
- Warunkuje działanie wielu enzymów – które przeprowadzają reakcje chemiczne w organizmie.
- Bierze udział w syntezie niektórych neuroprzekaźników – na przykład serotoniny nazywanej hormonem szczęścia.
- Wzmacnia dziąsła i zęby – ma właściwości antybakteryjne i wspomaga tworzenie dziąseł, włókien ozębnej i zębiny.
- Poprawia krążenie krwi – uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko krwotoków i siniaków.
- Bierze udział w utrzymywaniu puli aktywnie biologicznej witaminy E – witamina E usuwa wolne rodniki z naszych komórek, przechodząc przy tym do mniej aktywnej formy. Witamina C pomaga jej wrócić do swojego pierwotnego stanu.
Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy C. Dlatego to tak ważne, aby dostarczyć ją wraz z dietą lub najwyższej jakości suplementami.
CIEKAWOSTKA: Organizm człowieka nie jest zdolny do wytworzenia witaminy C z powodu uszkodzenia genu kodującego ostatni enzym szlaku wytwarzania tej witaminy. Dotyczy to również niektórych ssaków: naczelnych, kawii domowej (niegdyś nazywanej świnką morską) i niektórych gatunków nietoperzy.
Sprawdź: Kolagen i witamina C: potrzebujesz ich obu! Dlaczego?
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?
Zalecana dzienna porcja witaminy C zależy od wieku, płci i stanu naszego zdrowia. Rekomendowany dzienny poziom spożycia (RDA) witaminy C dla osób dorosłych to około 75 mg, a dla dzieci – około 50 mg.
U osób chorych na cukrzycę wchłanianie witaminy C przez układ pokarmowy może być zaburzone. Podobnie jest w czasie grypy żołądkowej, silnego stresu czy u osób palących papierosy.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C mają:
- kobiety w ciąży
- kobiety karmiące
- palacze
Palenie papierosów bardzo negatywnie wpływa na poziom witaminy C w organizmie. Jest to związane ze nasilonym stresem oksydacyjnym wywołanym przez dym tytoniowy, do którego zwalczania organizm potrzebuje dużych ilości antyoksydantów, między innymi witaminy C. Badania wskazały, że palacze powinni spożywać nawet o 35 mg witaminy C więcej od osób niepalących.
Niestety problem ten, chociaż już nie w tak dużym stopniu, dotyczy też osób narażonych na tak zwane „bierne palenie”.
Normy dziennego zapotrzebowania na witaminę C dla ludności Polski
Grupa płeć, wiek | Średnie zapotrzebowanie | Zalecane spożycie | Wystarczające spożycie |
Niemowlęta 0-6 miesięcy 7-11 miesięcy | 20 mg 20 mg | ||
Dzieci 1-3 lat 4-6 lat 7-9 lat | 30 mg 40 mg 40 mg | 40 mg 50 mg 50 mg | |
Chłopcy 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat | 40 mg 65 mg 65 mg | 50 mg 75 mg 75 mg | |
Dziewczęta 10-12 lat 13-15 lat 16-18 lat | 40 mg 55 mg 55 mg | 50 mg 65 mg 65 mg | |
Mężczyźni 19-30 lat 31-50 lat 51-65 lat 66-75 lat >75 lat | 75 mg 75 mg 75 mg 75 mg 75 mg | 90 mg 90 mg 90 mg 90 mg 90 mg | |
Kobiety 19-30 lat 31-50 lat 51-65 lat 66-75 lat >75 lat | 60 mg 60 mg 60 mg 60 mg 60 mg | 75 mg 75 mg 75 mg 75 mg 75 mg | |
Kobiety w ciąży <19 lat ≥19 lat | 65 mg 70 mg | 80 mg 85 mg | |
Kobiety karmiące <19 lat ≥19 lat | 95 mg 100 mg | 115 mg 120 mg |
Nasze ciało nie jest w stanie magazynować nadmiaru witaminy C na później. „Dawki uderzeniowe”, o których czasem możemy przeczytać w prasie i Internecie, są wydalane wraz z moczem. Nie wykazano żadnych korzyści klinicznych wynikających z przyjmowania witaminy w ilościach większych niż zalecane dzienne spożycie.
Najlepszym sposobem na dostarczenie naszemu ciału maksymalnej przyswajalnej ilości witaminy C jest przestrzeganie diety bogatej w kolorowe warzywa i owoce. Pięć porcji warzyw lub owoców dziennie zapewni odpowiednią koncentrację witaminy w naszym ciele. Wysokiej jakości suplementy diety również są cennym źródłem witaminy C, szczególnie jeśli nasze dzienne zapotrzebowanie jest wyższe.
Sprawdź też: Witamina K: Gdzie występuje i na co pomaga? Najważniejsze przeciwwskazania
Niedobór witaminy C
Poważne niedobory witaminy C należą dziś do rzadkości. W krajach rozwiniętych (do których zalicza się Polska) dostęp do świeżych warzyw, owoców i napojów wzbogaconych witaminą C pozwala mieszkańcom zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C zdrową dietą.
Niestety w krajach rozwijających się problem niedoboru witaminy C jest wciąż obecny. Na niedobory tej witaminy mogą także cierpieć osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania (anoreksja, bulimia) i stosujące używki (szczególnie alkohol czy palacze nikotyny). Znaczny niedobór kwasu L-askorbinowego prowadzi do poważnej choroby – szkorbutu.
Główne objawy szkorbutu to:
- Samoistne krwawienie i wybroczyny.
- Opuchnięcie i krwawienie dziąseł.
- Osłabienie odporności.
- Wypadanie zębów.
- Bóle mięśni i kości.
- Słabe gojenie się ran.
- Anemia i depresja.
Nieleczony i przedłużający się szkorbut jest potencjalnie śmiertelny, ponieważ może doprowadzić do krwotoku mózgu lub zapalenia płuc.
CIEKAWOSTKA Chemiczna nazwa witaminy C wywodzi się od jej kluczowej właściwości, którą w przeszłości było leczenie szkorbutu (szkorbut po łacinie to scorbutus, stąd kwas askorbinowy).
Szkorbut był prawdziwą zmorą średniowiecznych żeglarzy i morskich podróżników. Źródła historyczne podają, że w epoce wielkich odkryć geograficznych, w większości z powodu choroby, Vasco da Gama stracił aż 116 z 170 członków swojej załogi, a Ferdynand Magellan – 208 z 230.
ImuBerin® – Naturalne wsparcie odporności z witaminą C
Źródła witaminy C w pożywieniu
W powszechnej świadomości to cytryny i pomarańcze to najlepsze źródła witaminy C. Jest to skojarzenie jak najbardziej poprawne – cytrusy zawierają odpowiednio do 40 do 60 i 30 do 50 mg kwasu L-askorbinowego na 100 g produktu. Jednak cytrusy nie wygrałyby konkursu na najwyższą zawartość tej witaminy.
Do najlepszych źródeł witaminy C należą:
WARZYWA
- papryka (125-200 mg/100 g)
- nać pietruszki (269 mg/100 g)
- brukselka (65-145mg/100 g)
- brokuły (65-150 mg/100 g)
- kapusta (30-36 mg/100 g)
OWOCE
- owoc dzikiej róży (250-800 mg/100 g)
- czarne porzeczki (150-300 mg/100 g)
- truskawki (46-90 mg/100 g)
- kiwi (84 mg/100 g)
- grejpfrut (30-70 mg/100 g)
Pożywienie pochodzenia zwierzęcego jest raczej ubogie w witaminę C.
Gotowanie, odgrzewanie i zbyt szybkie rozmrażanie potraw powodują duże straty tej cennej witaminy. W celu zachowania jak największej ilości składników mineralnych zaleca się gotowanie warzyw na parze.
Witamina C lewoskrętna – prawda czy mit?
Coś takiego, jak witamina C lewoskrętna nie istnieje. Lewoskrętny, czyli związek, którego roztwór skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo, jest tylko kwas D-askorbinowy. Kwas D-askorbinowy nie ma właściwości witaminy oraz nie wykazuje aktywności biologicznej. Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy, skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego zawsze w prawo.
FAQ
Nie, witamina C nie może być lewoskrętna. Wynika to z jej budowy i właściwości optycznych. Witamina C zawsze skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w prawo, czyli jest prawoskrętna.
Witaminę C można bezpiecznie przyjmować o dowolnej porze. Ponieważ kwas L-askorbinowy jest substancją rozpuszczalną w wodzie, najlepiej wchłonie się spożyty przed pierwszym posiłkiem, popity wodą.
Badania wskazują, że duże porcje witaminy C mogą nieco zmniejszać zdolność płytek krwi do agregacji, czyli ich łączenia się ze sobą. Wymagane są jednak dalsze testy w celu dokładnego zbadania tego zjawiska.
Witamina C jest skuteczna bez względu na to, czy ma formę kapsułek czy proszku. Kwas L-askorbinowy jest dobrze przyswajany przez nasz organizm zarówno z suplementów diety, jak i żywności.
Witaminę C można stosować stale i regularnie – przestrzegając norm dziennego zapotrzebowania. Nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować tej witaminy, dlatego musimy pobierać ją wraz z pokarmem lub suplementami. Pełni wiele kluczowych funkcji w ciele człowieka, a jej niedobory mogą prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych.
Zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektoratu Sanitarnego maksymalna dzienna porcja witaminy C nie powinna przekraczać 1000 mg dziennie. Spożywanie „dawek uderzeniowych” nie ma żadnych udowodnionych korzyści klinicznych i może zwiększać ryzyko wystąpienia skutków ubocznych (np. powstawania kamieni nerkowych, niestrawności).
Bibliografia
1. Witamina C, witamina D, cynk, selen i bez czarny pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
2. Selen, cynk i Witamina C pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
3. Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Pullar JM., Carr AC., Vissers MCM: The Roles of Vitamin C in Skin Health. Dostep online
4. Carr AC., Maggini S.: Vitamin C and Immune Function. Dostęp online
5. Doseděl M., Jirkovský E., Macáková K., et al.: Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Dostep online
6. Spoelstra-de Man AME., Elbers PWG., Oudemans-Van Straaten HM.: Vitamin C: should we supplement? Dostęp online
7. Ghalibaf MHE., Kianian F., Beigoli S., et al.: The effects of vitamin C on respiratory, allergic and immunological diseases: an experimental and clinical-based review. Dostep online
8. Padayatty SJ., Levine M.: Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Dostęp online
9. Arrigoni O., De Tullio MC.: Ascorbic acid: much more than just an antioxidant. Dostęp online
10. Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Dostęp online
11. Zespół do spraw Suplementów Diety: Tabela 2: Maksymalne poziomy witamin w suplementach diety. Dostęp online