CholestControl

Cholesterol – co to takiego?

Cholesterol jest substancją tłuszczową (lipidem), występującą naturalnie we wszystkich komórkach ciała. Ok. 60 do 80% cholesterolu w naszym organizmie produkuje wątroba oraz inne tkanki i narządy (m.in. jelito cienkie), a pozostałe 20–40% dostarcza dieta.

Cholesterol jest nam potrzebny!

Pamiętajmy, że cholesterol sam w sobie nie jest szkodliwy, niebezpieczny staje się dopiero jego nadmiar. Warto wiedzieć, że odgrywa wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie, m.in.:
• Stanowi ważny składnik struktury błony komórkowej ponieważ pozwala na utrzymanie odpowiedniej przepuszczalności i płynności błony
• Jest prekursorem syntezy wszystkich steroidów m.in. hormonów płciowych – wpływających na rozwój seksualny i płodność oraz kortykosteroidów, które sterują naszym metabolizmem i równowagą elektrolityczną
• Bierze udział w syntezie i przyswajaniu witaminy D
• Ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i komórek mózgowych (neuronów). Aż 25 % całkowitej ilości cholesterolu w naszym ciele znajduje się właśnie w układzie nerwowym!
• Stanowi składnik kwasów żółciowych, dzięki czemu ułatwia proces trawienia

Normy cholesterolu

Powszechnie znaną normą dla cholesterolu całkowitego jest wartość poniżej 200 mg/dL. Pamiętajmy jednak, że jeśli nasz wynik jest powyżej tej normy to jeszcze nie powód do paniki. Warto sprawdzić jak kształtują poszczególne frakcje, czyli cholesterol HDL, LDL a także trójglicerydy. Badanie, w którym kompleksowo sprawdzimy stężenia tych frakcji to lipidogram. Nawet jeśli zazwyczaj nie mamy problemu ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, warto je regularnie wykonywać, np. raz w roku.

Najważniejsza równowaga

Cholesterol LDL powinien wynosić poniżej 115 mg/dL, zaś cholesterol HDL co najmniej 40 mg/dL u mężczyzn i 46 mg/dL u kobiet. Im wyższy poziom dobrego cholesterolu, tym lepiej. W przypadku trójglicerydów ich wartość nie powinna przekraczać 150 mg/dL. Chociaż powyższe stężenia są jednym z wielu czynników wpływających na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, warto utrzymywać je w normie. 

Dobra gospodarka lipidowa – zacznijmy od diety!

W przypadku problemów z cholesterolem, punktem wyjścia powinno być przeanalizowanie naszej diety.

Oto na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę:

• Unikanie spożycia tłuszczów trans (zawarte np. w częściowo utwardzonych olejach, niskiej jakości wyrobach cukierniczych czy fast foodach) i zastąpienie ich jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (występującymi w dużej ilości np. w oliwie z oliwek).
• Ważnym elementem są pokarmy bogate w błonnik, który wiąże cholesterol i pomaga wydalać jego nadmiar z organizmu. Źródłem błonnika są m.in. pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane i rośliny strączkowe.
• Warto także ograniczyć nadmierne spożycie węglowodanów, które mają niekorzystny wpływ na poziom trójglicerydów i cholesterolu HDL w osoczu krwi.
• Spożywanie tłustych ryb morskich oraz produktów roślinnych, bogatych w kwasy omega-3 (DHA i EPA) ma korzystny wpływ na nasze serce.
• Unikanie spożycia alkoholu w nadmiernych ilościach.

Zadbaj o swój cholesterol

CholestControl to nowoczesny suplement diety, oparty o norweską recepturę. Został stworzony aby wspomagać stabilizację poziomu cholesterolu we krwi. Jego sekretem jest efekt synergii (unikalnego połączenia) między składnikami

Ważna rola fitosteroli

Sterole roślinne , czyli fitosterole budową i rozmiarem przypominają cholesterol. Dzięki temu, kiedy są obecne w przewodzie pokarmowym, zmniejszają jego wchłanianie i w efekcie pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi . Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pozytywnie zaopiniował rolę steroli roślinnych w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje przy spożyciu co najmniej 0,8 g fitosteroli dziennie. Dwie kapsułki CholestControl, dzienna porcja spożycia, zawierają 0,8 g steroli roślinnych.

Kwasy omega-3 są dobre dla naszego serca

Niewiele substancji na świecie zostało tak dokładnie przebadanych jak omega-3! Do tej pory przeprowadzono ponad 10 000 badań, a ich wyniki wskazują na wiele dobroczynnych i wszechstronnych właściwości tych kwasów. Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Dwie kapsułki CholestControl zawierają 250 mg DHA i EPA.

Bogactwo witamin grupy B

CholestControl został wzbogacony o witaminy z grupy B tj. tiaminę (czyli witaminę B1), niacynę (witaminę B3) oraz witaminę B6. Tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. A wszystkie trzy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Skład 2 kapsułki %RWS*
Fitosterole 800 mg -
Skoncentrowany olej rybi EE, w tym: 460 mg -
 kwasy Omega-3, w tym: 300 mg -
  DHA (jako EE) 145 mg -
  EPA (jako EE) 105 mg -
Olej rzepakowy rafinowany, w tym: 240 mg -
 kwas alfa-linolenowy 42 mg -
Niacyna 16 mg 100
Tiamina (Witamina B1) 1.1 mg 100
Witamina B6 1.4 mg 100
CholestControl

CholestControl - zapas roczny

Zobacz naszą ofertę