Błyskawiczne Pad Thai

pad thai

Pad Thai to klasyczne tajskie danie. Jest to najpopularniejsza potrawa w Tajlandii składająca się ze zdrowych, pysznych produktów. Smaki, które tworzą to wyśmienite danie są połączeniem słodkości, kwaskowatości oraz pikanterii. Zawarte w daniu mięso z kurczaka jest bogatym źródłem białka oraz witaminy B3, B6 czy magnezu. Imbir wchodzący w skład przepisu posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in. jest przeciwutleniaczem. Czosnek, który dodajemy do dania zawiera wiele witamin (B1, B2, PP, C), sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy. Orzeszki ziemne, które są nieodłącznym składnikiem Pad Thai mają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B3, błonnik i wiele innych dobroczynnych dla naszego zdrowia składników. Mówiąc w skrócie – to danie jest zdrowym i smacznym posiłkiem dla całej rodziny. przepis nadesłany przez Katarzynę Ręklewską z  wlosowe-inspiracje.blogspot.com

Składniki
  • — 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego
  • — imbir (niewielki kawałek)
  • — 1 duża marchew
  • — 1 limonka
  • — pęczek szczypiorku
  • — 3-4 ząbki czosnku
  • — 1 cebula
  • — 1 czerwona papryka
  • — 1 żółta papryka
  • — orzeszki ziemne solone
  • — 2 opakowania sosu Kanokwan Pad Thai
  • — makaron Chow Mein
  • — 2 łyżki brązowego cukru
  • — 1,5 łyżki sosu sojowego
  • — olej kokosowy
3 porcje
30 minut
40-50 zł

1

Zaczynamy od rozdrobnienia poszczególnych składników: piersi z kurczaka kroimy w kostkę, imbir oraz czosnek przeciskamy przez praskę, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, szczypiorek oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a paprykę w cienkie paski, limonkę przekrawamy na pół, orzeszki ziemne rozbijamy tłuczkiem na drobny proszek.

2

Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy imbir oraz czosnek i przez chwilę podsmażamy. Następnie dokładamy cebulę i dalej smażymy. Gdy cebulka jest już zeszklona odsuwamy wszystko na bok patelni, a na wolną część kładziemy kurczaka. Smażymy go bez dodatku soli. Po chwili dodajemy do piersi sos sojowy. Gdy wszystko ładnie się podsmaży wlewamy sos Pad Thai, wsypujemy cukier brązowy, wyciskamy sok z limonki, dodajemy paprykę oraz marchew. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dusimy całość przez około 3-5 minut. Gdy po spróbowaniu nasze danie okaże się zbyt mało doprawione możemy dodać soli, cukru lub sosu sojowego do smaku.

3

Makaron gotujemy wg przepisu (tak, aby był al dente), a następnie odcedzamy go z wody. Do gotowego makaronu dokładamy danie z patelni i mieszamy. Wykładamy potrawę na talerze. Na wierzchu posypujemy dużą ilością orzeszków ziemnych oraz szczypiorkiem. Zamiast szczypioru możemy dodać kolendrę.

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą.

(więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)