Zdrowa kuchnia
15. lutego 2017

Pieczeń z łososia z dodatkiem papryki, cebuli i koperku, bez grama mąki. Mąka została wymieniona na zawierające cenne witaminy i minerały otręby. W smaku przypomina trochę paprykarz, ale jest o niebo lepsza i zdrowsza!

CZYTAJ WIĘCEJ >
10. lutego 2017

Pesto, czyli zielony sos, pochodzi z Genui we Włoszech. Według tradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W tym przepisie główną rolę zagrały liście rzodkiewki, a towarzyszą im prażone pestki dyni i słonecznika. Nie każdy wie, że te liście, które zazwyczaj wyrzucamy, mają wiele witamin i wartości odżywczych. Dziś zapraszamy na pesto z liści rzodkiewki!

CZYTAJ WIĘCEJ >
05. lutego 2017

Gluten obecny jest w zbożach i jego przetworach takich jak chleb, bułki, ciasta czy makarony. Osoby z wrodzoną nadwrażliwością na gluten nie mogą jednak spożywać produktów zbożowych. Konieczna jest dieta eliminacyjna gluten. W  takim przypadku  idealne jest pieczywo bezglutenowe, które może także stanowić ciekawą alternatywę chleba dla osób zdrowych.

CZYTAJ WIĘCEJ >
21. stycznia 2017

Specjaliści zalecają zastępowanie smażenia duszeniem czy inną mniej inwazyjną formą obróbki termicznej. Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie obiadu bez kotletów. Kotleciki rybne z łososia są świetną alternatywną dla tradycyjnych kotletów mielonych. Dodatkowo uzupełniają dietę w wartości odżywcze oraz witaminy. Łosoś jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz zawiera najwyższej jakości białka. Dodatkowo danie zawiera ziemniaki, które odpowiednio przyrządzone będą regulowały układ trawienny podobnie jak błonnik.

CZYTAJ WIĘCEJ >