PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI NA MIODZIE JABŁKAMI I ORZECHAMI

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, gdyż wpływa na naszą wydajność fizyczną i psychiczną. Ważne jest, żeby zawierało produkty o dużej wartości odżywczej. Jedną z propozycji na idealne śniadanie jest pudding chia z prażonymi na miodzie jabłkami, orzechami i płatkami migdałowymi. To prawdziwa bomba witaminowa, która wpływa na dobre funkcjonowanie mózgu i całego ciała. Nasiona szałwii hiszpańskiej zwane nasionami chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega 3, które korzystnie wpływają na metabolizm - przyśpieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Wzmacniają odporność. Przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów, zmniejszają ryzyko zawału i chorób serca, a także nowotworów. Wpływają również na lepszą pamięć i sprawność umysłową - wspomagają przewodzenie impulsów nerwowych.Wpływają także na nasz nastój, działają przeciwdepresyjne. Wspomagają funkcjonowanie wzroku. Oprócz tego nasiona są bogate w witaminy i minerały. Zawierają magnez, który koi nerwy, potas- obniża ciśnienie krwi, żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, fosfor i więcej wapnia niż w mleku (fosfor i wapń wzmacniają kości). Zawierają witaminy z grupy B - B1, B2, B3 oraz witaminę A i E. Ponadto nasiona posiadają wysoką zawartość pełnowartościowego białka oraz duże ilości błonnika (uprawnia pracę jelit), a także są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników. Nie możemy zapomnieć, że nasz pudding zawiera również orzechy włoskie migdały, które także są bogate w kwasy omega 3, witaminy: B1, B2, B3, B6, A, E, kwas foliowy oraz minerały: wapń, magnez,żelazo, fosfor, potas, cynk. Zapraszam do przepisu! Przepis nadesłała Magdalena Janeczko z kuchniamagdaleny.pl

Składniki
  • — 400 g jogurtu greckiego
  • — 3 łyżki nasion chia
  • — 1 łyżka miodu
  • — 2 jabłka
  • — 30 g orzechów włoskich
  • — 20 g płatków migdałowych
  • — 1 łyżeczka cynamonu
  • — kasza jaglana ekspandowana (dekoracja)
2 porcje
20 minut
12 zł/porcja
pudding chia

1

Jogurt przenosimy do miseczki i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Odstawiamy na 20 min. w celu spęcznienia nasion, od czasu do czasu mieszając, aby nie porobiły się grudki.

2

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy.

3

Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy, aż zacznie się pienić. Następnie do miodu dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, orzechy i płatki migdałowe (odrobinę orzechów i płatków migdałowych odkładamy po posypania deseru po wierzchu). Prażymy, aż jabłka nieco zmiękną. Studzimy.

4

Na dno pucharków wykładamy po dużej łyżce jogurtu z nasionami chia na niego uprażone jabłka z orzechami i tak na przemian. Powinno wyjść 3 warstwy jogurtu i 3 warstwy uprażonych jabłek. Ostatnia warstwa to właśnie uprażone jabłka. Wierzch dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi i ekspandowaną kaszą jaglaną (opcjonalnie). Desery wkładamy do lodówki na min. 4-5 godzin. Najlepiej deser przygotować wieczorem i rano na śniadanie jak znalazł ;)

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. (więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)