PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI NA MIODZIE JABŁKAMI I ORZECHAMI

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, gdyż wpływa na naszą wydajność fizyczną i psychiczną. Ważne jest, żeby zawierało produkty o dużej wartości odżywczej. Jedną z propozycji na idealne śniadanie jest pudding chia z prażonymi na miodzie jabłkami, orzechami i płatkami migdałowymi. To prawdziwa bomba witaminowa, która wpływa na dobre funkcjonowanie mózgu i całego ciała.

 

Nasiona szałwii hiszpańskiej zwane nasionami chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega 3, które korzystnie wpływają na metabolizm - przyśpieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu. Regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Wzmacniają odporność. Przeciwdziałają powstawaniu zakrzepów, zmniejszają ryzyko zawału i chorób serca, a także nowotworów. Wpływają również na lepszą pamięć i sprawność umysłową - wspomagają przewodzenie impulsów nerwowych.

Wpływają także na nasz nastój, działają przeciwdepresyjne. Wspomagają funkcjonowanie wzroku.

 

Oprócz tego nasiona są bogate w witaminy i minerały. Zawierają magnez, który koi nerwy, potas- obniża ciśnienie krwi, żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny, fosfor i więcej wapnia niż w mleku (fosfor i wapń wzmacniają kości). Zawierają witaminy z grupy B - B1, B2, B3 oraz witaminę A i E.

 

Ponadto nasiona posiadają wysoką zawartość pełnowartościowego białka oraz duże ilości błonnika (uprawnia pracę jelit), a także są cennym źródłem przeciwutleniaczy, które hamują działanie wolnych rodników.

 

Nie możemy zapomnieć, że nasz pudding zawiera również orzechy włoskie migdały, które także są bogate w kwasy omega 3, witaminy: B1, B2, B3, B6, A, E, kwas foliowy oraz minerały: wapń, magnez,żelazo, fosfor, potas, cynk.

 

Zapraszam do przepisu!

 

Przepis nadesłała Magdalena Janeczko z kuchniamagdaleny.pl

Składniki
  • — 400 g jogurtu greckiego
  • — 3 łyżki nasion chia
  • — 1 łyżka miodu
  • — 2 jabłka
  • — 30 g orzechów włoskich
  • — 20 g płatków migdałowych
  • — 1 łyżeczka cynamonu
  • — kasza jaglana ekspandowana (dekoracja)
2 porcje
20 minut
12 zł/porcja
pudding chia

1

Jogurt przenosimy do miseczki i dodajemy nasiona chia. Mieszamy. Odstawiamy na 20 min. w celu spęcznienia nasion, od czasu do czasu mieszając, aby nie porobiły się grudki.

2

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy.

3

Na patelni rozpuszczamy miód i czekamy, aż zacznie się pienić. Następnie do miodu dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, orzechy i płatki migdałowe (odrobinę orzechów i płatków migdałowych odkładamy po posypania deseru po wierzchu). Prażymy, aż jabłka nieco zmiękną. Studzimy.

4

Na dno pucharków wykładamy po dużej łyżce jogurtu z nasionami chia na niego uprażone jabłka z orzechami i tak na przemian. Powinno wyjść 3 warstwy jogurtu i 3 warstwy uprażonych jabłek. Ostatnia warstwa to właśnie uprażone jabłka. Wierzch dekorujemy orzechami, płatkami migdałowymi i ekspandowaną kaszą jaglaną (opcjonalnie). Desery wkładamy do lodówki na min. 4-5 godzin. Najlepiej deser przygotować wieczorem i rano na śniadanie jak znalazł ;)

Powiązane artykuły Więcej artykułów
magnez źródła magnezu Magnez – najcenniejszy z pierwiastków

Magnez stanowi jeden z najcenniejszych pierwiastków dla zdrowia człowieka. Jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znany jest z korzystnego wpływu na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Pod wpływem stresu, niektórych chorób, leków, jedzenia żywności wysoko przetworzonej, stężenie magnezu w organizmie znacznie się zmniejsza, dlatego należy przestrzegać diety bogatej w magnez oraz suplementować do pod okiem lekarza.

(więcej…)

kuchnia włoska, przepisy i dania Kuchnia włoska – tradycyjne włoskie przepisy i dania

Niezwykle zróżnicowana i genialna w swojej prostocie. Bogata w oliwę, warzywa i ryby. Zdrowa. Nie bez powodu, kuchnia włoska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie.

Tym wpisem rozpoczynamy serię tematycznych artykułów okraszonych niezwykle pysznymi i sprawdzonymi przepisami tradycyjnych kuchni świata. Zapraszamy!

(więcej…)

PieczonyOmletZCzarnymBzemIPlatkamiMigdalowymi_2 Pieczony naleśnik z dżemem z czarnego bzu

Dziś polecamy przepis, który sprawdzi się na śniadanie. Pieczony naleśnik z czarnym bzem to danie smaczne i zdrowe. Przekonajcie się sami i sprawdźcie, że w takim śniadaniu jest samo zdrowie.

(więcej…)

kwasy tłuszczowe nasycone Kwasy tłuszczowe nasycone

Kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w diecie człowieka. Wspomagają wchłanianie substancji odżywczych, procesy trawienne, dostarczają energię, a także są nośnikami witamin A, D, E i K. Dietetycy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem kwasów tłuszczowych nasyconych, zawartych w mięsie, mleku, maśle, czy jajach. Jednak czy tłuszcze nasycone rzeczywiście są aż tak niezdrowe?

(więcej…)