Omega 3

Tytuł/krótki opis wykresu

OMEGA‐3 A ZDROWIE

Świeże ryby – to jeden z darów natury, który jest stałym elementem kuchni norweskiej. Norwegia jest jednym z tych krajów, w którym spożycie ryb należy do największych na świecie. Istnieje tam bardzo duża świadomość korzyści płynących z regularnego jedzenia ryb, które zawierają bogactwo kwasów tłuszczowych omega‐3 – EPA i DHA.

Zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi odpowiedni poziom kwasów omega‐3. Doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega‐3 są tłuste ryby, dlatego warto uwzględnić je w swoim jadłospisie.

Czy wiesz, że Polacy jedzą prawie 50% mniej ryb niż przeciętny mieszkaniec Unii Europejskiej, i aż 4,5 razy mniej niż np. Norwegowie?

OMEGA‐3 w randomizowanym kontrolowanym badaniu suplementów diety

Co decyduje o korzystnym wpływie omega-3 na nasze zdrowie?

Istnieją dwa główne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy).

EPA pełni funkcję prekursora tzw. eikozanoidów. Eikozanoidy są to niewielkie cząsteczki przenoszące ważne informacje do wnętrza komórek. Za odkrycie ich roli przyznano w 1982 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii. Kwasy EPA i DHA stanowią także podstawowy budulec błon komórkowych oraz regulują funkcjonowanie skóry, komórek mózgu oraz siatkówki oka.
Według stanowiska agencji Unii Europejskiej EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) kwasy tłuszczowe omega-3, a w szczególności EPA i DHA, przyjmowane w określonych dawkach wpływają korzystnie na zdrowie człowieka.

  • * Dzienna porcja 250 mg EPA i DHA wspiera prawidłową pracę serca.
  • * Dzienna porcja 250 mg DHA wpływa normalizująco na funkcjonowanie mózgu.
  • * Dzienna porcja 250 mg DHA warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Tytuł/krótki opis wykresu

Jak zyskać pewność, że przyjmowana porcja kwasów omega-3 EPA i DHA jest wystarczająca?

Prawidłowa i zbilansowana dieta dostarcza organizmowi kwasów EPA i DHA. Zarówno EPA, jak i DHA występują w tłustych rybach, dlatego aby dostarczyć odpowiednią ilość EPA i DHA należy w jadłospisie uwzględnić tłuste ryby.Ile ryb należy spożywać, aby mieć pewność, że dostarczyliśmy organizmowi odpowiednią ilość EPA i DHA?

Norweski Dyrektoriat do Spraw Zdrowia, podlegający tamtejszemu Ministerstwu Zdrowia zaleca spożywanie co najmniej 200 gramów tłustych ryb dwa, trzy razy w tygodniu.
Również według zaleceń Szwedzkiej Narodowej Agencji ds. Żywności należy spożywać ryby od dwóch do trzech razy w tygodniu.

Niemiecki Zespół Badawczy Omega-3 rekomenduje dzienne spożycie kwasów EPA i DHA na poziomie 0,3 grama, co odpowiada spożywaniu dwóch dań rybnych tygodniowo lub 30 gramów ryb dziennie.
W dzisiejszych czasach niewielu z nas ma możliwość regularnej konsumpcji ryb w odpowiednich ilościach, właściwym wyjściem wydaje się suplementacja kwasów omega-3 w formie kapsułek.