Dieta paleo – charakterystyka

Dieta dopasowana do naszego organizmu na poziome genetyki, czy to jest możliwe? Na to pytanie wbrew przypuszczeniom, można udzielić jednoznacznej i pozytywnej odpowiedzi. O jakiej zatem diecie mowa?

Kluczem do odpowiedzi jest termin PALEO, z którym czytający niniejszy tekst mogli już wcześniej się spotkać. Czasem jako termin autonomiczny, niekiedy z rozszerzeniami, dieta optymalna, dieta pierwotna czy dieta samuraja( w ostatnim przypadku warto podkreślić, że jest to wariacja diety paleo).Czym zatem ta dieta, a raczej sposób odżywiania się będzie charakteryzować? Wydaje się, iż na wstępie najpełniejszej odpowiedzi udzielić można wskazując podstawowe założenia planu żywienia.

 

 Nisko przetworzone składniki

 

PALEO ŁOSOŚ GOTOWANY W MLEKU KOKOSOWYM Z ANANASEM
PALEO ŁOSOŚ GOTOWANY W MLEKU KOKOSOWYM Z ANANASEM

Podstawowym elementem paleo są nisko przetworzone, organiczne składniki diety. Upraszczając takie jakie były podstawą żywienia w okresie paleolitu. W tamtym okresie, człowiek jadł to co znalazł, zebrał albo upolował i przechowywał nie dłużej niż  wynikało to ze świeżości danego pokarmu. W diecie znajdowały się przede wszystkim, mięso, tłuszcze, orzechy, warzywa, ziarna. Innymi słowy, dieta optymalna paleo, czerpie inspiracje ze współczesnych badań wielu dziedzin nauk medycznych – wskazujących na najczęstsze przyczyny  chorób cywilizacyjnych jak otyłość, cukrzyca i nowotwory. Zgodnie z tymi badaniami niebanalną rolę w rozwoju tych chorób ma dieta współczesnego człowieka opierająca się na produktach wysoko przetworzonych, zawierających trans-kwasy oraz wysoką ilość cukrów. Z tego wstępu wynikać  będą dokładne zalecenia dotyczące tego co należy jeść a  czego unikać, jeżeli zdecyduje się człowiek na tą formę odżywiania.

 

Powrót do korzeni czyli za „tak” i „nie” w diecie paleo

 

naleśniki paleo
Naleśniki bananowe paleo

Każda dieta ma swoją charakterystykę, jednakże w przypadku paleo podkreślenia wymaga zasadnicza różnica w stosunku do „klasycznie rozumianych diet”. Nie ma tu mowy o krótkotrwałym odmawianiu konkretnych typów produktów spożywczych – tylko o długotrwałej odmianie sposobu odżywiania się na znacznie bardziej elementarnym poziomie.

By w sposób jednoznaczny wskazać jakie są cechy diety, na początek zostaną przytoczone te typy żywności, których należy zdecydowanie unikać:

 

  • cukier ( biały, brązowy, melasa, syrop klonowy, cukier, fruktoza i inne)
  • warzywa zawierające dużo skrobi- ( przede wszystkim ziemniaki, jamy  )
  • nabiał

    SZASZŁYKI DROBIOWE Z POMIDORKAMI CHERRY I PUREE Z BATATÓW
    Paleo szaszłyki z puree z batatów
  • wysoko przetworzona żywność ( np. Kubki minutki, sproszkowana, UHT- zasadniczo produkty znajdujące się w portfolio koncernów spożywczych).
  • alkohol
  • zboża

 

Na diecie paleo tym wszystkim składnikom „odżywczym” mówi się głośne: NIE

Wiedząc czego dokładnie będzie się na optymalnym planie żywieniowym unikać, można pokusić się o wskazanie, co będzie zalecane.

  • zdrowe tłuszcze (  np. z orzechów, ziaren – słonecznkika, dyni, awokado, rybiego oleju, oliwy z oliwek, oleju kokosowego, masła kakaowego oraz dobrej jakości mięsa tzw z wolnego wybiegu).
  • warzywa liściaste – bez ograniczeń : sałata rzymska( i inne), rukola, młody szpinak, roszponka.
  • inne warzywa – regularnie: pomidory, ogórki , cukinia, bakłażan, kalafior. Od czasu do czasu: brokuły, brukselka, cebula.
  • owoce morza
  • orzechy – brazylijskie, macadamia, włoskie, laskowe
  • ziarna – słonecznik, dynia

 

PieczoneJablko2 (1)
Pieczone jabłka z orzechami paleo Sprawdź nasz przepis

Wspomniane powyżej typy składników odżywczych – są jak najbardziej zalecane na diecie paleo jako podstawa menu – im należy powiedzieć głośne „tak”.

Oczywistym jest, iż przechodząc albo rozważając przejście na sposób żywienia typu „paleo” wiele osób będzie  nadal zastanawiało się nad samym konkretnym menu dziennym. Nie jest tak łatwo przestawić przyzwyczajenia zakupowe jak i w kuchni. Na szczęście obecnie, w sieci nie brakuje miejsc gdzie można znaleźć, zarówno listy zakupowe jak i same przepisy.