Warkocz z ciasta francuskiego nadziewany szpinakiem oraz łososiem to ciekawy pomysł na wykorzystanie łososia. Idealny na obiad czy kolację.  Lekkie danie, które jest dość proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne. Zachwyci nie tylko domowników, ale również gości.Łosoś należy do grona najzdrowszych ryb, mimo że jest to ryba tłusta. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe Omega-3, a także liczne witaminy: A, E, D oraz z grupy B i składniki mineralne: potas, cynk, selen, jod, żelazo.    

Składniki
  • — 300 - 350 g fileta ze świeżego łososia
  • — 350 g mrożonego szpinaku
  • — 2 ząbki czosnku
  • — 1 op. ciasta francuskiego
  • — 1 jajko
  • — sól, pieprz
  • — przyprawa do ryb
  • — zioła prowansalskie
Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

1

Filet z łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić przyprawą do ryb, solą, pieprzem oraz ziołami. Rybę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 min. Po upieczeniu oddzielić rybę od skóry.

Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

2

Szpinak mrożony wyłożyć na patelnię i podgrzewać na małym ogniu aż się całkowicie rozmrozi. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawić pieprzem oraz solą.  Podgrzewać do momentu aż cała woda wyparuje i szpinak zrobi się gęsty.

Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

3

Ciasto francuskie rozwinąć, na środku ponakłuwać widelcem i wyłożyć szpinak.

Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

4

Na szpinaku ułożyć upieczonego łososia bez skóry.

Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

5

Oba końce ciasta złożyć do środka, a boki ciasta ponacinać w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Następnie nakładać paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz.

Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

6

Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskimi.

Warkocz francuski ze szpinakiem i łososiem

7

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 min, aż ciasto się zrumieni.

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. (więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)