Śledzie w sosie koperkowo – majonezowym

Witamina D jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór może powodować szereg negatywnych następstw m.in. spadek odporności, zwiększoną podatność na infekcję czy złamania kości. Co prawda witamina D może być dostarczana organizmowi poprzez ekspozycję na słońce, ale synteza odbywa się tylko w określonych warunkach pogodowych, więc warto wzbogacać dietę, o produkty w nią bogate. Dzisiejsza propozycja na przekąskę bogatą w witaminę D to śledzie w sosie koperkowo – majonezowym. Śledź jest jednym ze składników, w których zawarta jest witamina D. Na przykład: 100 g śledzia marynowanego dostarcza 480 j.m. witaminy D. Oprócz tego śledzie dostarczają cennych kwasów tłuszczowym omega 3. Cennym źródłem witaminy D są również żółtka 54 j.m./1 żółtko. Połączenie więc śledzi z majonezem dostarczy nie tylko niezapomnianych doznań smakowych, ale również dostarczy solidnej dawki witaminy D do naszego organizmu.

Składniki
  • — 2 – 3 filety śledzia marynowanego
  • — 3 łyżki majonezu
  • — 2 łyżki gęstej śmietany
  • — 2 łyżki gęstej śmietany
  • — oliwa z oliwek
  • — koper
  • — sól
  • — pieprz
2
20 min
8 zł

1

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż do zeszklenia. Mieszamy majonez ze śmietaną, dodając usmażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

Filety śledziowe kroimy na paski o szerokości trzy, cztery centymetry. Koper myjemy i drobno kroimy. Dodajemy go bezpośrednio do sosu lub posypujemy nim gotowe już danie.

śledź w sosie komperkowo-majonezowym

3

Na talerzu układamy śledzia, dekorując sosem koperkowo – majonezowym.

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. (więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)