Pasta z wędzonej makreli

Ryby są nie tylko źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, sprzyjających funkcjonowaniu układu nerwowego, ale również dostarczają określonych witaminy w tym witaminę D. Znajdziemy ją m.in. w mięsie takich ryb jak łosoś, dorsz, makrela, tuńczyk, węgorz czy śledź. Produktami bogatymi w witaminę D będą również żółtka jaj oraz przetwory mleczne: ser żółty czy mleko krowie.Warto jeść ryby pod różnymi postaciami. Możemy poddawać je klasycznej obróbce termicznej: smażeniu, pieczeniu, gotowaniu, jak również procesom wędzenia. Makrela jest dość popularną  w Polsce rybą morską, dostępną najczęściej w postaci wędzonej. Oprócz wspomnianej wcześniej witaminy D makrela zawiera witaminy B12, A oraz takie składniki mineralne jak wapń, fosfor czy żelazo.Pasta z wędzonej makreli będzie idealną przekąską urozmaicającą codzienną dietę. Jej przygotowanie zajmuje nie wiele czasu, a efekt końcowy dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych. Idealnie będzie pasować do białego pieczywa lub jako dodatek do słonych krakersów.

Składniki
  • — 1 makrela wędzona
  • — 1 jajko
  • — 1 cebula
  • — 3 łyżki majonezu
  • — natka pietruszki
  • — pieprz
2
20 min
8 zł

1

Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2

Z makreli usuwamy dokładnie wszystkie ości. Rozdrabiamy przy użyciu widelca. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiając pieprzem.

pasta z wędzonej makreli

3

Pastę podajemy na białym pieczywie z natką pietruszki lub krakersach.
Warto pamiętać, że do pasty nie dodajemy już soli. Makrela wędzona sama w sobie jest już słona i nie ma już potrzeby dodatkowego dosalania.

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. (więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)