Makrela w cieście

Witamina D ma ogromny wpływ na cały nasz organizm.  Odpowiada za budowę kości, regulując gospodarkę wapnia. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, rozrodczy, układ krążenia czy immunologiczny. Pełni tak liczne funkcje w naszym organizmie, że nie sposób ich wszystkich wyliczyć.Witaminy D najczęściej brakuje nam w okresie jesienno-zimowym, gdy brak słońca, które jest najważniejszym źródłem tej witaminy.Poza słońcem, jednym z najlepszych źródeł witaminy D są tłuste ryby jak m.in. makrela.Makrela w cieście to danie, które ma inne dania rybne pod sobą. Pyszne, chrupiące ciasto curry, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba.  Można ją podać z ziemniakami pieczonymi, ryżem z warzywami lub z samymi warzywami gotowanymi np. z brokułem.

Składniki
  • — 4 świeże filety z makreli
  • — jajko
  • — 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • — 1 szklanka mąki pszennej
  • — 2 łyżeczki curry
  • — sól, pieprz
  • — 1/2 szklanki oleju

1

Ryby myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy lekko solą oraz pieprzem.

2

Do miski wbijamy jajko, dodajemy wodę gazowaną, mąkę oraz przyprawy: curry, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. W cieście dokładnie maczamy filety z makreli.

makrela w cieście

3

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Obtoczone w cieście filety z makreli wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.Podajemy np. z ugotowanym brokułem.

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. (więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)