Makaron z tuńczykiem i mascarpone

Rybę można jeść tak naprawdę pod każdą postacią i wystarczy tylko odrobinę chęci, aby wyczarować niespotykane dania o różnorodnym smaku. Makaron z tuńczykiem i mascarpone jest połączeniem klasyki z nowoczesnością. Tuńczyk ma nie tylko wyrazisty smak, ale również dostarcza określonych wartości odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną z dużą zawartością białka. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3 EPA oraz DHA oraz witamin  grupy B: tiaminy, niacyny czy witaminy B6. Co prawda w tuńczyku kumuluje się również rtęć, ale nie warto wykluczać go z jadłospisu tylko kontrolować jego spożycie. Ser mascarpone jest śmietankowym serkiem o wysokiej zawartości tłuszczu. Produkowany jest na bazie krowiego mleka, ze śmietany w określonym procesie technologicznym. Serek mascaropne posiada bardzo dużo wapnia, dlatego warto uzupełniać jego niedobór właśnie produktami mlecznymi tego typu. Więcej przepisów kuchni włoskiej

Składniki
  • — 400 g makaronu rurki
  • — 400 g makaronu rurki
  • — 2 pomidory
  • — 250 g sera mascarpone
  • — sól
  • — pieprz
2
30 minut
13 zł
tuńczyk z mascarpone

1

Ugotować makaron aldente według zaleceń producenta podanych na opakowaniu. Umyć pomidory. Sparzyć je wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na drobne kosteczki.

2

Tuńczyka z puszki odsączyć z zalewy. Przełożyć na patelnię i bez dodatku tłuszczu podsmażyć. Następnie dodać pokrojone pomidory. Połączyć w całość i smażyć od czasu do czasu mieszając.

3

Na sam koniec do tuńczyka i pomidorów dodać serek mascarpone. W zależności od upodobania ½ opakowania lub ¾ . Serek należy mieszać do rozpuszczenia, tak aby jednak nie dopuścić do zagotowywania. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą

tuńczyk z mascarpone

4

Wymieszać makaron z powstałym sosem i udekorować wierzch zieleniną - pietruszką lub świeżym pokrojonym, zielonym szczypiorkiem.

Powiązane artykuły Więcej artykułów
ziołowy dorsz z warzywami Ziołowy dorsz z warzywami

Mocne kości, zdrowe zęby, prawidłowe krążenie i szczupła sylwetka – za to wszystka odpowiada witamina D. Wystarczy kilkanaście minut na słońcu, aby dostarczyć do organizmu sporą dawkę tej witaminy. Warto także zmienić swoją dietę i na stałe wprowadzić do niej produkty, które ją zwierają. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, w tym w dorszu. Właśnie dlatego zapraszamy na pysznego ziołowego dorsza z warzywami, który dostarczy mnóstwa witamin i składników odżywczych.

(więcej…)

sałatka z tuńczykiem Naturalne źródło witaminy D – Sałatka z tuńczykiem

Witamina D jest jedną z tych, które organizm może wytworzyć sam. Wystarczy kwadrans na słońcu, aby dostarczyć odpowiednią dawkę tej witaminy. Ale warto również zadbać o właściwą dietę. Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach, dlatego warto wprowadzić je do codziennego menu. Proponujemy pyszną sałatkę z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą. (więcej…)

Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami Przepis na pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami to deser lub przekąska, która z powodzeniem może być pysznym posiłkiem dla osób przebywających na diecie paleo. Soczyste jabłka i orzechy to smaczne połączenie. Skorzystaj z naszego przepisu i przygotuj zdrowy deser.

(więcej…)

naleśniki paleo MINI NALEŚNIKI BANANOWE PALEO

Dieta paleo zwana inaczej dietą człowieka pierwotnego eliminuje z pożywienia zboża, cukier, oleje rafinowane, a w niektórych przypadkach także rośliny strączkowe i nabiał. Opiera się ona głównie na warzywach, owocach, jajach, orzechach, mięsie i rybach.

(więcej…)